Lokaal

Babbeltrucs bij de FACET-Mannenclub

Bezig met babbels, is de leden van de Mannenclub op het lijf geschreven. Des te opmerkelijker het feit dat vrijdag 22 september 2023 twee politieagenten zich indringend met deze bezigheid bezig hielden. Echter niet ambtshalve en het betrof ook een heel ander soort babbels.

Het bezoek betrof politiestudenten, die in het kader van hun opleiding aandacht besteden aan een zeer acuut veiligheidsprobleem; babbeltrucs. Het betreft methoden die criminelen gebruiken, om aan uw zorgvuldig bijeengegaarde euro’s en bezittingen een heel andere bestemming te geven. Zij voorzagen hun gehoor van tools en tips, ingeval men geconfronteerd wordt met zo’n babbeltruc. 

Tevens was er aandacht voor de kwalijke gevolgen van het binnenlaten in uw huis van onbekenden, die met een scala van “dienstverlening of veiligheidsoogmerken” trachten bij u binnen te komen, om vervolgens uw geld, bankpasje of sierraden te ontvreemden. Bekende truc; de “bankmedewerker” die u eerst alarmerend belt en aankondigt dat uw pasje beslist moet worden opgehaald en de “brandweerman”, die uw rookmelders komt inspecteren. 

Aansluitend volgden tips over beheer van de financiën, een veilige manier van pinnen, selectie van onverwachte bezoekers en veilige communicatie via telefoon en e-mail. Reacties van de toehoorders leverden nog een aantal opmerkelijke praktijkvoorbeelden op en werden veel gerichte vragen beantwoord. Tenslotte werd een brochure “Senioren & Veiligheid” uitgedeeld, waarin het e.e.a. nog eens goed uit de doeken werd gedaan. Conclusie; een zeer informatieve lezing, waaruit blijkt dat criminelen steeds weer actuele handelingen weten te verzinnen om u een beentje te lichten.

Geschreven door: Ton Remans, voorzitter van Mannenclub Facet Ridderkerk