Banden weer op spanning

De actie ‘Band op Spanning’ heeft veel winst opgeleverd. Tachtig automobilisten deden mee. Dat leverde onder meer een besparing van 260 liter brandstof op.

Zaterdag 3 oktober en donderdag 29 oktober 2020 konden inwoners van Ridderkerk hun bandenspanning laten controleren. De eerste dag kwamen daar 39 mensen op af. 32 van hen reden rond met een te lage bandenspanning. De 29e lieten veertig mensen hun auto contoleren. Bij 37 auto’s stond er onderspanning op de banden. Bij wie de bandenspanning te laag was, zijn de banden meteen opgepompt.

Veiliger onderweg

Met goed opgepompte banden verbruikt u jaarlijks tot vijf procent minder brandstof en stoot u minder CO2 uit. Bovendien slijten uw banden minder hard en bent u veiliger in het verkeer. Bij een te lage bandenspanning heeft uw auto een slechtere wegligging, een langere remweg en is er meer kans op een klapband.

Bovendien is uw auto met goed opgepompte banden stiller. Rolgeluid is het geluid dat ontstaat door het contact tussen een wiel en de weg. Een lage bandenspanning kan voor onnodig geluid zorgen, wat vervelend is voor uzelf en de omgeving. Daarom is het aan te raden elke twee maanden uw bandenspanning te controleren.

Besparing

De twee actiedagen leverden een flinke besparing op: in totaal 260 liter brandstof, 980 kilogram bespaarde CO2 en acht vroegtijdig versleten banden. Drie auto’s hadden vermoedelijk een lekke band.