Bankje bijna klaar

Met enig oponthoud is vorige week begonnen met het plaatsen van het jubileumbankje op de hoek van de Kerksingel en Sint Jorisstraat. In december 2021 waren al de voorbereidende werkzaamheden gestart om het monumentale stenen bankje wat op de dr. Schaepmanstraat stond naast de brandweerkazerne te verplaatsten naar het historisch centrum in Ridderkerk.

Deze week zijn ook de zittingen terug geplaatst en momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het stoepje.

Mooi op tijd om van het voorjaarszonnetje te genieten.  


Geschiedenis monumentaal bankje

In de jaren ‘20 van de vorige eeuw is door de heer A. Pot, industrieel te Slikkerveer, de Ridderkerkse vrijheidsboom inclusief jubileumbank geschonken. De monumentale boom en het monumentale bankje zijn al een lange tijd van elkaar gescheiden.

Dit bankje inclusief jubileumboom was geplaatst op het ‘Groentje’ bovenaan bij nu Ringdijk 1, de oorspronkelijke plaats van de ‘Blauw Kai’. De steen waar Ridderkerkers hun bijnaam ‘Blauwkaaiers’ vandaan hebben. Het 5 hoekige stenen bankje op het ‘Groentje’ is een object dat op veel historische Ridderkerkse beelden terug te vinden.

De 5 hoeken van het bankje stellen de 5 oorspronkelijke wijken (Bolnes, Slikkerveer, Rijsoord, Oostendam en Ridderkerk) voor en op elke zitting is een naam van deze 5 wijken gegraveerd.

Foto’s: Wendy Harreman