Lokaal

BAR-afvalbeheer: ‘Als het niet in de container kan, moeten inwoners het thuis bewaren’

Met de feestdagen voor de deur zal er gegarandeerd ook veel afval volgen. Als inwoner is het daarom goed om te weten wanneer het afval dit jaar wordt opgehaald. Antonet Krol, van BAR-afvalbeheer, vertelt hier meer over.

“Het is al een vreemd jaar door Corona en nu ook doordat kerst en nieuwjaar allebei in het weekend vallen. En wij komen onze ondergrondse containers niet legen op de zondag.” Krol zegt dat ze er alles aan gaan doen om overlast te voorkomen, maar dat hulp van inwoners wel nodig is. 

Volle containers

Als de ondergrondse container vol zit, is het de bedoeling dat het vuil naar de dichtstbijzijnde andere container wordt gebracht. “Ze staan gewoon open dus je hebt geen pasje nodig. En als het niet in de container kan, moeten inwoners het nog even thuis bewaren tot we langs zijn geweest.”

Extra voertuigen

Als extra maatregel rijden er nu twee extra voertuigen rond en met oudjaarsdag eentje extra. “Het zal niet allemaal even snel gaan dus vragen wij om begrip. Het duurt misschien enkele dagen voor we weer normaal op schema zitten.”

Wat betreft papier is het advies om het in de minicontainer te doen of de papiercontainer. “Daarvoor geldt hetzelfde advies. Hou het nog even thuis tot alles geleegd is.”Datums legen

De datums van het legen, schuiven rond de feestdagen ook op. “Mensen die de minicontainer normaal gesproken op 1 januari zouden aanbieden, kunnen dat nu doen op 2 januari.”

Verder zijn ook de routes vanaf 4 januari aangepast. “Dat betreft met name papier en karton. Dat hebben we gedaan om te optimaliseren. Als we efficiënter rijden, is dat ook goed voor het milieu. De gevolgen ervan zijn relatief klein voor de inwoners.”
Alle informatie is te vinden in de app van BAR Afvalbeheer. “Het is heel moeilijk uit te leggen waarom we deze nieuwe routes rijden. We rijden op basis van huishoudens en ieder huishouden kan in een andere ophaalroute zitten.”

Krol verwijst iedereen naar de afval kalender in de app. “Voor mensen die niet online zijn, is het mogelijk om ons of de gemeente te bellen. Dan krijgen ze een papieren versie.” Krol benadrukt ook dat het goed is je push berichten aan te zetten in de app. “Zo vergeet je ook nooit meer wanneer je de minicontainer aan de straat moet zetten.”

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site.

Door Willeke Havenaar