Lokaal

Basisschool De Wingerd gaat voor gouden sterren met Wecycle-inzamelactie

Basisschool De Wingerd uit Ridderkerk gaat voor gouden sterren met een duurzame inzamelactie. Tot half november zamelt zij afgedankte kleine elektrische apparaten in en ontvangt daarvoor een beloning en een Wecycle Recycle Certificaat met zoveel mogelijk gouden sterren. De inzamelactie wordt georganiseerd door Wecycle, die tevens een bedrag doneert aan Stichting Jarige Job. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste).

De inzamelactie heeft een educatief karakter: de scholen ontvangen een speciale krant met puzzels en informatie over recycling van apparaten en lampen. Om het geleerde in praktijk te brengen, zamelt een school tenminste 75 kleine apparaten in. Iedere deelnemende school ontvangt hiervoor een beloning (boekenpakket, karaokeset of digitale camera) en een Wecycle Recycle Certificaat met 1, 2 of 3 gouden sterren. Om 3 gouden sterren te krijgen, zamelt de school minimaal 250 kleine apparaten in. Daarnaast doneert Wecycle voor elke deelnemende school een verjaardagspakket aan stichting Jarige Job. Deze stichting zorgt ervoor dat ook kinderen uit minder bedeelde gezinnen hun verjaardag kunnen vieren met cadeautjes en traktaties. De inzamelactie loopt van 3 september tot en met 18 november.


Jong geleerd, oud gedaan

Wecycle organiseert al jaren inzamelacties op basisscholen en met succes. “Kinderen komen al op jonge leeftijd in aanraking met meerdere elektrische apparaten,” zegt Jan Vlak, directeur van Wecycle. “Denk aan een telefoon, elektrische tandenborstel, spelcomputer of radio. Maar ook het lampje dat naast hun bed staat, is een apparaat. We willen daarom al vroeg bijbrengen dat deze spullen na afdanking moeten worden ingeleverd voor recycling.” Al het e-waste dat Wecycle inzamelt, wordt voor 97 procent nuttig toegepast. Zo krijgen grondstoffen een tweede leven.

Wecycle is de stichting zonder winstoogmerk die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste regelt. Dit doen zij voor zes producentenorganisaties, waarbij 1.750 producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige lampen zijn aangesloten. De inzameling en recycling organiseert de stichting kostenefficiënt en met een maximaal milieurendement. Er zijn 10.000 inzamelpunten in Nederland en werkt Wecycle samen met veel inzamelpartners waaronder gemeenten, winkels, installatiebedrijven, kringloopbedrijven en met vervoerders en verwerkers van e-waste. Zo leveren zij dagelijks een bijdrage aan de circulaire economie.

In de Wecycle Service Centers verbinden zij de circulaire met de sociale economie. Door apparaten te sorteren en demonteren, worden mensen die moeilijk meekomen in de reguliere arbeidsmarkt perspectief op een baan gegeven en neemt de kwaliteit van recycling toe.

In 2017 is er 107 miljoen kilo e-waste ingezameld en gerecycled met een nuttige toepassing van 97 procent. Hierdoor is een uitstoot van 345 miljoen kilo CO2 vermeden.