Lokaal

Behoud bolders en maritiem erfgoed

Tijdens de Begrotingsraad 2024 werden er twee moties ingediend die te maken hebben met de maritieme historie van Ridderkerk. Eén ging om het behoud van de bolders op Park Maasdonck en de ander over het behoud van het maritiem historisch erfgoed.

Bolders

Een andere maritieme motie ging over het behoud van de bolders op de pier bij Park Maasdonck. De voormalige Boele-pier moet worden gesloopt voor de aanleg van een steunberm in de rivier. Op de pier staan nog de oude bolders die vroeger door Boele Bolnes gebruikt zijn. Veel omwonenden hechten veel waarde aan de historische bolders, aldus Burger op 1, Partij van de Arbeid en Leefbaar Ridderkerk. Daarom dienden zij een motie in voor het behoud hiervan. In de motie wordt gevraagd om bij de sloop van de pier de bolders op te slaan en in overleg met de bewoners te kijken of de bolders teruggeplaatst kunnen worden en zo ja, waar dat kan. Ook het college stond positief tegenover dit voorstel. “Als de bewoners hierover enthousiast zijn, plaatsen we ze graag terug”, reageerde wethouder Kees van der Duijn Schouten (SGP). Het verzoek zal dan ook worden meegenomen in het participatietraject voor de herinrichting van Park Maasdonck. De motie werd unaniem aangenomen.

Maritiem erfgoed

Ridderkerk heeft een groot maritiem verleden. Vooral in Bolnes en Slikkerveer waren veel van deze (maritieme) bedrijven gevestigd en veel mensen werkten dan ook bij Boele, Smit, Schram, De Groot & Van Vliet, Put of Dubbelman. Ook nu nog zijn er veel Ridderkerkse bedrijven gerelateerd aan de scheepvaart. De Partij van de Arbeid, Burger op 1 en Partij 18PLUS kwamen dan ook met een motie voor het behoud van het maritiem historisch erfgoed. Zij zijn van mening dat deze industrie Ridderkerk heeft gevormd, men trots mag zijn op dit verleden en dat dit meer uitgedragen en beschermd moet worden. In de motie vragen zij aan het college of er een plan opgesteld kan worden om het maritiem historisch erfgoed te behouden en de herinnering eraan levend te houden. “We vragen om een plan van aanpak, niet om een eigen museum”, aldus Jeroen Rijsdijk van de PvdA. Wellicht dat de samenwerking gezocht kan worden met de Oudheidkamer of de Museumschool.

De motie werd ontraden door wethouder Ton Overheid (CDA): “Wij zijn hierover al in contact met de provincie en de regio”. Daar nam de PvdA geen genoegen mee. Zij wezen op het belang van de Ridderkerkers die er nu nog over kunnen vertellen en dat dit verleden behoort bij het Ridderkerks straatbeeld. “Ziet dit als uw steun in de rug. U kunt de opgehaalde informatie meenemen naar het regionaal overleg”, sprak Arianne Ripmeester (PvdA) de wethouder bemoedigend toe. Ook de raad zag het belang van deze motie in. Hij is met 20 stemmen voor en 9 tegen aangenomen.

Door: Wendy Harreman