Lokaal

Bestrijding eikenprocessierups

Deze en volgende week bestrijdt de gemeente Ridderkerk de eikenprocessierups. Contact met brandharen van deze rups kunnen jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen veroorzaken.

Daarom wordt de eikenprocessierups besteden. De gemeente gebruikt hiervoor een natuurlijke methode. Het gaat om larven van nachtvlinders die hun eitjes leggen in de toppen van vooral eikenbomen. Voordat de rups brandharen ontwikkelt, zet de gemeente haar natuurlijke vijand in: nematoden, heel kleine aaltjes. De nematoden zijn niet schadelijk voor mensen, planten en dieren.

Omdat niet alle eitjes tegelijk uitkomen, worden de werkzaamheden in twee rondes uitgevoerd. De eerste ronde vindt, afhankelijk van het weer, deze week plaats. De tweede ronde is ongeveer een week daarna. Het werk duurt van 20.00 tot ongeveer 7.00 uur. Dat wordt zo gedaan omdat nematoden niet goed tegen daglicht kunnen en snel uitdrogen.

De nematoden worden met een voertuig met nevelspuit in de bomen gespoten. Op het moment dat het voertuig bij uw woning werkt, ervaart u mogelijk kort overlast van geluid en licht. De overlast wordt zoveel mogelijk beperkt.

Heeft u vragen? Neem contact op met Klaas Lugies, telefoon (0180) 451 234.