Lokaal

Betonrot in fundering van zwembad De Fakkel

De fundering van zwembad De Fakkel is aangetast door betonrot. Bij een onderzoek naar de bouwkundige en technische staat zijn op verschillende plekken in de kelders donkere vlekken en scheuren in het beton aangetroffen. Op enkele punten is de betonbewapening bloot komen te liggen en zijn draagbalken aangetast.

Dit bleek dinsdagavond bij de presentatie van de eerste onderzoeksresultaten van het Haalbaarheidsonderzoek zwembad De Fakkel, waarmee de gemeente de opties voor renovatie en nieuwbouw op een rijtje wil krijgen.

De technische schouw werd gedaan door het in maatschappelijk vastgoed gespecialiseerde bureau Straman. Volgens adviseur Sem Onder is het zwembad door de staat van het beton niet onveilig, maar het kan niet ongemoeid gelaten worden. Het zal een forse kostenpost zijn als voor renovatie gekozen wordt. Berekend is het nog niet, maar de expert schat in dat het dan in de richting van de nieuwbouwprijs gaat: “Ook moeten er tegels worden vernieuwd en wat pompen vervangen worden. Die punten zijn niet onoverkomelijk bij een renovatie.”

Het Haalbaarheidsonderzoek moet meer duidelijkheid geven over de kosten van een renovatie, waarmee het zwembad ook duurzaam gemaakt moet worden. Naast dit scenario worden drie nieuwbouwvarianten onder de loep genomen: nieuwbouw met behoud van een recreatief bad, nieuwbouw met behoud van recreatief water en nieuwbouw zonder recreatief water. De onderzoeken en studies gaan de komende maanden door. Binnen drie maanden zullen de rapporten zijn opgesteld. Op 26 maart is er een extra commissievergadering met op de agenda een uitwerking van de scenario’s en een mogelijke voorkeursvariant. Een raadsvoorstel over de toekomst van het zwembad wordt in juli verwacht.

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.