Lokaal

Bevrijdingsvuur aangekomen in Ridderkerk

Sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei.  Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur, wordt het vuur verspreid naar verschillende gemeenten in Nederland door onder andere gemeenten, lokale atletiek- en sportverenigingen, 4 en 5 mei-comités, oranjeverenigingen en andere organisaties.

Eens in de 5 jaar brengt Trimclub Antilope het bevrijdingsvuur naar de gemeente Ridderkerk. Met ruim 20 leden ging Trimclub Antilope donderdagavond 4 mei 2023 op pad richting Wageningen. Iets na middernacht ontvingen de leden een fakkel met het bevrijdingsvuur. Daarna begon de tocht van bijna 100 kilometer al hardlopend onder begeleiding van fietsers richting Ridderkerk. De route werd in estafettevorm worden afgelegd, steeds in groepjes van 2 tot 3 hardlopers met 2 fietsers om te navigeren. 

Omstreeks het middaguur kwamen de lopers aan in het centrum van Ridderkerk bij het herdenkingsmonument achter het gemeentehuis.


Burgemeester Anny Attema ontving het bevrijdingsvuur en stak de vlam aan bij het herdenkingsmonument.


Foto’s: Wendy Harreman