Lokaal

Bibliotheek AanZet gaat voor boetevrij vanaf 2022

Bij een nieuw jaar horen goede voornemens: de Bibliotheek AanZet heeft al langere tijd de wens een boetevrije bibliotheek te worden en eindelijk is het zover. Vanaf 1 januari 2022 is de Bibliotheek AanZet een boetevrije bibliotheek. Hiermee wordt de bieb nog toegankelijker voor iedereen en heb je nooit meer te maken met vervelende boetes wanneer je te laat je boek inlevert.

Onbezorgd naar de bieb

Wie lid is van de Bibliotheek AanZet hoeft in het nieuwe jaar geen boete meer te betalen bij het te laat inleveren van een boek of andere geleende materialen. Boetes zijn voor veel van onze leden één van de grootste irritatiepunten. Gelukkig is dat vanaf nu verleden tijd. Bovendien wordt het voor jongeren nog laagdrempeliger gemaakt om lid te worden van de bieb. Zij kunnen gratis lenen zonder dat zij – of hun ouders – boetes krijgen. In de praktijk ervaart AanZet dat boetes een drempel vormen om te lenen, juist bij kwetsbare gezinnen. Met een boetevrij abonnement kan die zorg weggenomen worden. AanZet verwacht zo meer jeugd te bereiken en het lenen én lezen te bevorderen. De betalende volwassen leden dragen hieraan bij.

Lenen blijft lenen

Steeds meer bibliotheken in Nederland lenen hun boeken boetevrij uit. Boetevrij betekent niet dat je de boeken die je bij de bibliotheek leent zomaar mag houden. De uitleentermijn blijft net als nu vier weken. Om je te helpen herinneren, stuurt de bieb je een aantal mails. Wanneer je de boeken niet terugbrengt of verlengt, wordt de vervangingskosten van het boek in rekening gebracht.

Nieuwe tarieven

Tot slot verandert er meer in 2022: De tarieven voor bestaande en nieuwe leden zijn ook gewijzigd. AanZet ziet dat de nieuwe tarieven in lijn zijn met de tarieven van andere geheel boetevrije bibliotheken in het land. De tarieven van een boetevrije bibliotheek zijn wat hoger dan bij een bibliotheek met boetes. In 2022 kost het lidmaatschap voor 18 jaar en ouder 57 euro per jaar, je kunt ook per maand 5 euro betalen. Hiermee heb je toegang tot het complete aanbod. Als lid ontdek je altijd iets wat bij jou past. Van populaire romans en thrillers tot biografieën en kookboeken. Liever online lezen of luisteren, waar je maar wilt? Kies uit ruim 30.000 online e-books en luisterboeken. Van literatuur tot non-fictie. Of volg een van de 160 online cursussen.