Bibliotheek Aanzet verwacht rond kerstdagen klaar te zijn met herinrichting

Door de coronamaatregelen moest de bibliotheek in het centrum van Ridderkerk een tijd lang dicht. Inmiddels is de pas verhuisde vestiging weer geopend. Het inrichten en reorganiseren op de nieuwe locatie in het gemeentehuis is nog altijd bezig. We spraken hierover met Gabien Hitzerd, programma coördinator van de Bibliotheek Ridderkerk.

We zijn heel blij dat we weer open zijn. Voor we dichtgingen kwamen er veel mensen langs om boeken te ‘hamsteren’. Nu wordt alles ingeleverd en kan iedereen weer terecht, echt heerlijk.” Ook over de nieuwe locatie van de bibliotheek is Hitzerd te spreken. “Het is een fantastische plek, heel open en ruim. Het is alleen nog niet helemaal af.” De organisatie hoopt voor de kerstdagen alles rond te krijgen. “Dit wordt wel een uitdaging. We zijn voor sommige dingen afhankelijk van bedrijven en die kunnen door de coronacrisis ook niet altijd meteen helpen met bepaalde zaken.” 

De verhuizing van de bieb is rond, de boeken staan er grotendeels en alle medewerkers zijn gesetteld. Wel zijn er nog een paar dingen waar goed naar gekeken moet worden. “We merken dat veel mensen nog moeilijk hun weg kunnen vinden naar de verschillende soorten boeken. Daarnaast is verlichting ook een punt van aandacht.”

Reacties

Ondanks dat veel mensen zich positief uitlaten over de nieuwe bibliotheek, zeggen veel mensen nog te moeten wennen. “Het is een grote verandering, ook voor het gemeentehuis. Daarnaast is het gewoon jammer dat we door corona een valse start hebben gehad en niet samen met onze partners een mooi beeld hebben kunnen schetsen van de mogelijkheden. Nu zijn we namelijk meer gecentreerd.” Hitzerd benadrukt dat dit dé reden voor de verhuizing was. “Zodra het weer kan, halen we dat in en tonen we onze samenwerking aan het publiek.” 

De openingstijden van de bibliotheek zijn nog altijd hetzelfde. Wel geldt er vanaf 1 december een mondkapjesplicht voor iedereen vanaf 13 jaar, wordt je geacht afstand te houden, gelden strenge maatregelen bij activiteiten en wordt het aantal bezoekers beperkt door het gebruik van mandjes. “We willen ons beleid omtrent corona goed afstemmen met de gemeente en tot nu toe ervaren we onze samenwerking als positief.” Tot slot vertelt Hitzerd dat online een belangrijke factor zal blijven spelen bij het activiteitenpakket van de bieb. “Onze activiteiten lopen gewoon door, ook in december. Online zijn we actief, maar we komen ook met live activiteiten in de vestigingen zelf.” Welke dat zijn, vind je terug op de site van Bibliotheek Aanzet. 

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site. 

Door Willeke Havenaar