Lokaal

Bijzonder cadeau voor Esther Huijser (De Haven)

Ester Huijser ontving woensdagavond van burgemeester Anny Attema een bijzonder sieraad voor haar maandenlange inzet voor de noodopvang voor vluchtelingen uit Oekraïne in ‘De Haven’ aan de Havenstraat.  

De burgemeester reikte de speld – een gestyleerde vlasschoof – uit tijdens een bijeenkomst met Oekraïners en vrijwilligers, ter gelegenheid van de sluiting van de noodopvang.

Acht maanden lang ving Esther, samen met haar man Peter en tientallen vrijwilligers, gevluchte Oekraïners op in het leegstaande winkelpand van Verschoor. Inmiddels hebben de laatste bewoners ‘De Haven’ verlaten en wordt het pand als noodopvang gesloten.

Burgemeester Attema uitte veel waardering voor het werk dat Ester en haar team hebben verzet. De Oekraïners zijn gevlucht uit een vreselijke oorlogssituatie. Maandenlang heeft een groot team van vrijwilligers zich ingezet om de vluchtelingen een veilig dak boven hun hoofd te bieden. 

De bewoners van de noodopvang zijn inmiddels verhuisd naar tijdelijke woningen van Wooncompas. Deze woningen bevinden zich aan de Rembrandtweg, Hobbemastraat en in ’t Ronde Sant en staan op de nominatie om gesloopt te worden. Vanwege het grote tekort aan woningen is maximaal eenderde van de sloopwoningen beschikbaar gesteld aan de Oekraïense vluchtelingen. De andere woningen worden tijdelijk verhuurd aan andere woningzoekenden. De verwachting is dat de woningen aan de Rembrandtweg voor maximaal een jaar worden bewoond. Voor de woningen in ’t Ronde Sant is dat maximaal drie jaar.

De bijzondere speld is door de burgemeester twee keer eerder uitgereikt aan vrouwen die bijzondere waardering verdienen. De vlasschoof verwijst naar de rijke vlascultuur in de geschiedenis van Ridderkerk, die via de mechanisatie de basis vormde voor de latere scheepsbouw en -reparatie.

Foto: Gemeente Ridderkerk