Lokaal

Bolnes ontdaan van bomen en blikjes

De periode rond kerst en oud- en nieuw zijn in Bolnes zo niet feestelijk, dan wel drankrijk verlopen. Dat mag je concluderen uit de vele drankverpakkingen die de vrijwilligers op zaterdag 6 januari 2024 inzamelden tijdens de eerste milieuochtend in het nieuwe jaar. Alleen al op de Ringdijk, ter hoogte van de loodsen richting de wijk Riederwerf, werden 30 Breezerflesjes en blikjes en 15 wijnflessen uit de berm opgeraapt. Ook in de Botlekstraat werden veel bier- en wijnflessen en een cognacfles uit de struiken gevist. 

De groep prikkers was verrassend groot. Twintig volwassenen, waaronder verschillende nieuwkomers, en vier kinderen gingen aan de slag. Samen prikten ze zo’n zestig vuilniszakken vol. Ook werden een skateboard, een kapotte stofzuiger, een verloren autobumper en een Tefal minute grill van de straat gehaald. Daarnaast werden 16 zwervende kerstbomen met behulp van het Bolmobiel naar de inzamelplaats van de gemeente aan de Maaslaan gebracht. De meeste troep werd aangetroffen in het gebied rond Rijnsingel en Spuistraat. Daar lag enorm veel vuurwerkafval. 

Niet iedere Bolnesser heeft sympathie voor deze vorm van vrijwilligerswerk. Toen tijdens het prikken aan een hondenbezitter werd gevraagd om de vers geproduceerde grote boodschap van zijn huisdier op te ruimen werd daar boos op gereageerd. Dit negatieve gedrag werd elders gelukkig weer goed gemaakt toen een automobilist bij een van de lopers stopte, zijn autoraam opende, een duim opstak en hem een gelukkig nieuwjaar toewenste.

De vrijwilligers hadden het verre van gemakkelijk. Veel vuurwerkresten kleefden vast aan de straten. De vaak grote kartonnen verpakkingen waren door het vocht ook nog eens extra zwaar. Schoenen en laarzen zaten bij terugkomst in het Bolwerk dik onder de modder. Niettemin hadden ze een goed gevoel. Bolnes was weer een beetje schoner. De eerstvolgende milieuochtend staat op de kalender genoteerd op zaterdag 3 februari, van 9.00 tot 12.00 uur. Wie mee wil helpen is welkom. Aanmelden vooraf mag, hoeft niet. Dat kan bij buurtpreventiebolnes@gmail.com. Of bij milieucoördinator Toon Huizer, telefoon 06 51 56 44 46. En natuurlijk staat de koffie klaar.