Lokaal

Bolnes weer beetje schoner

Het was even wennen afgelopen zaterdag, 3 december 2022, voor de vuilprikkers van de stichting Buurtpreventie Bolnes (BB). De lage temperatuur, rond de 2 graden, zorgde voor rode neuzen en koude handen tijdens het afval inzamelen. Onder hen Corstiaan Knape, burgerlid voor de Christen Unie.    

“Ik heb een mooi rondje gelopen, samen met een van de vaste prikkers ‘, vertelt hij na terugkeer in het Bolwerk aan de De La Reijstraat. “We hebben flink wat afval in de tang genomen, maar onderweg  ook met elkaar gesproken over de wijk. Als gemeenteraad moet je overal je oor te luisteren leggen bij de burger. Dat wil niet zeggen dat er vervolgens altijd gebeurt wat de burger wil, want je moet als raad ook allerlei belangen tegen elkaar afwegen. Maar het biedt wel inzicht in wat er leeft”. Knape heeft zijn rondje met plezier gelopen. “Het is mooi om te zien wat er allemaal vanuit de BB gebeurt.  De mensen op straat herkennen de gele hesjes, de vrijwilligers zijn inmiddels een begrip”, constateert hij. “Ik heb meegelopen rond het Dijkje en vervolgens richting het winkelcentrum. De straten rond het Dijkje waren relatief schoon. Maar rond het winkelcentrum lag veel afval. Er wordt wel gezegd dat de gemeente daar veel meer aan moet doen, maar burgers hebben daarin zelf ook een rol. Als overheid kun je niet alles oplossen”. Hij doelt onder meer op het vele afval op parkeerterreinen, zoals de verpakkingen van Mc Donalds en andere afhaalmaaltijden. Terwijl daar toch ook vaak afvalbakken in de buurt staan. Thuis weggooien is natuurlijk ook een optie.  

Ruim dertig zakken en ander vuil


Oliebollen

De oogst was ook deze ronde weer ruim dertig volle vuilniszakken. De Bolmobiel was ook dit keer weer voorzien van grof afval. Zo werden een fiets en een winkelwagentje uit een sloot gevist en verschillende wieldoppen verzameld. De volgende opruimdag staat op de kalender voor 7 januari. Aanvang 9.00 uur. Vertrek vanuit het Bolwerk. De werkzaamheden worden afgesloten met koffie en oliebollen. Nieuwe ‘prikkers’ blijven welkom, want lang niet alle straten van Bolnes kunnen met de huidige kern van tien medewerkers worden ontdaan van het zwerfafval. 

Foto’s en tekst: Lida Saaij