Lokaal

Bomen gecontroleerd op veiligheid

Dit jaar zijn de bomen waarvan de gemeente eigenaar is weer gecontroleerd. Als eigenaar en beheerder is de gemeente wettelijk verplicht regelmatig te controleren of de bomen nog veilig zijn.

Het merendeel van de bomen blijkt veilig. Sommige hebben wel een verhoogd risico, die worden gesnoeid. Er worden vooral grof, dood hout en overbelaste takken verwijderd.

Zieke bomen

Verschillende bomen moeten gerooid worden. Dit is jammer, maar noodzakelijk. Vaak zijn dit zieke bomen die een gevaar zijn voor de woon- en leefomgeving. Dit risico kan en wil de gemeente niet lopen.

De bomen staan verspreid door de gemeente. Zoals afgesproken in ons groenbeleid worden de gerooide bomen gecompenseerd door het planten van nieuwe bomen. Omdat er onder of boven de grond soms te weinig groeiruimte is, kan dit niet altijd op dezelfde plek. Dan worden de bomen aangeplant in de directe omgeving of ergens anders in de gemeente Ridderkerk.

Uitvoering

De kapwerkzaamheden worden in de zomer en het najaar uitgevoerd. De nieuwe bomen worden in het plantseizoen, tussen november en maart, aangeplant door een aannemer. Die voert veiligheidswerkzaamheden en reguliere snoeiwerkzaamheden uit. Er wordt een hoogwerker gebruikt. Daarom worden er soms tijdelijk straten afgezet.

Bekijk de kaart met de te kappen en herplanten bomen. Vragen stellen over de werkzaamheden kan bij Klaas Lugies via (0180) 451 234.

Foto: Gemeente Ridderkerk