Lokaal

Boom gered zonder ‘blaffen en schreeuwen’

Een vasthoudende bewoonster van de Willemstraat heeft ervoor gezorgd dat een esdoorn achter de sloopflats aan de Stadhouderslaan kan blijven staan.

Voor de bouw van nieuwe appartementen moest volgens de ontwikkelaar de meer dan twintig meter hoge en tientallen jaren oude esdoorn het veld ruimen. Astrid de Bruyn had daar vraagtekens bij. Ze kijkt vanuit haar huis aan de Willemstraat al jaren uit op de esdoorn. De gezonde boom, die nog jaren mee kan, staat bijna in haar eigen tuin. Volgens Astrid kon de boom de nieuwbouw nooit in de weg zitten. Er is genoeg plek voor de tunnelbekisting voor de betonnen vloerdelen. Bij de bouw van de hogere verdiepingen kan de boom gewoon gesnoeid worden. De opgetakelde bekistingsconstructie kan ook dan de nieuwe flat in en uit worden geschoven.

Briefjes

Astrid stuurde een mailtje naar de gemeente. Intussen hing ze briefjes aan de boom. Daarop stond te lezen hoe belangrijk een boom is. “We moeten je koesteren, waarderen, dankbaar zijn’’, schreef Astrid aan de boom.

Haar vasthoudendheid en haar argumenten hadden resultaat. Ze kwam in gesprek met de gemeente (de vergunningverlener voor de bomenkap), de opdrachtgever en de bouwer. Die erkenden uiteindelijk dat de kap van de boom niet nodig is. Astrid is blij met het resultaat. “Zonder blaffen en schreeuwen red je het ook’’, zegt ze. Wethouder Peter Meij prijst deze opstelling. “Op een beschaafde en prettige manier liet mevrouw De Bruyn de feiten en argumenten spreken, waarmee de onnodige kap van deze boom is voorkomen.’’

Wethouder Peter Meij beloonde Astrid de Bruyn op het bouwterrein voor haar constructieve strijd. Dat deed hij met een bloemetje van het gemeentebestuur.

Foto: Gemeente Ridderkerk