Bouw Coosje Ayalstraat bereikt hoogste punt

Vlak naast het gemeentehuis, aan de Coosje Ayalstraat, is Wooncompas sinds november druk bezig met de bouw van zestig huurappartementen in de sociale sector en dertig woon-zorgeenheden voor Stichting IJsselmonde Oost. Wethouder Marco Oosterwijk gaf op 21 november 2019 het startsein voor het ‘project Rembrandtweg’.

Intussen is het hoogste punt bereikt. De bouw verloopt volgens plan. De oplevering van het eerste blok met dertig sociale huurwoningen is gepland in oktober dit jaar, de oplevering van het tweede blok is in november. Voor de woon-zorgunits staat de oplevering op medio december.

In april/mei begint Wooncompas met de toewijzing van de zestig huurappartementen. De woonvereniging kondigt dit aan via de website, de lokale krant en Woonnet Rijnmond.

Duurzamer wonen

De nieuwe woningen krijgen geen gasaansluiting, maar een warmtepompinstallatie en alle voorzieningen die daar bij horen, zoals hoogwaardige isolatie, vloerverwarming en CO2-gestuurde mechanische ventilatie.

Nieuwe straatnaam

Wooncompas heeft het plan ontwikkeld toen de straat nog Rembrandtweg heette. Inmiddels heeft de straat een nieuwe naam: Coosje Ayalstraat, genoemd naar een dappere verzetsstrijder in de jungle op de Molukken in de Tweede Wereldoorlog. Tot haar overlijden in 2015 woonde mevrouw Ayal in Ridderkerk en ze is hier ook begraven, met militaire eer.

Het project van Wooncompas bood het gemeentebestuur gelegenheid mevrouw Ayal haar welverdiende straatnaam te geven. Dit jaar, waarin we 75 jaar vrijheid vieren, wordt nog stilgestaan bij de naamswijziging.

Foto: Gemeente Ridderkerk