Lokaal

Bouw Hof van Ridderkerk begonnen

De bouw van Knarrenhof Ridderkerk is begonnen. De heipalen zitten in de grond en de komende maanden krijgen de 27 woningen aan de Kapteynstraat steeds meer vorm.

De eerste woningen worden rond de jaarwisseling opgeleverd, is de verwachting. Wethouder Kees van der Duijn Schouten was vrijdag 17 maart aanwezig bij de officiële onthulling van het bouwbord.

Knarrenhof is een landelijke stichting met een maatschappelijk doel: zelfredzame senioren kunnen er deel uit maken van een leeftijdsbestendige woongroep binnen een gemeenschapsvriendelijke woonomgeving. Een groep inwoners meldde zich in 2019 bij de gemeente met de wens om een Ridderkerkse Knarrenhof te realiseren. Wethouder Van der Duijn Schouten: “We zijn blij dat inwoners hier zelf het initiatief voor hebben genomen. Het is mooi om te zien dat hun plan nu letterlijk van de grond komt.” De wethouder riep de toekomstige bewoners om niet alleen te investeren in een mooie inrichting, maar ook in de buren. ,,Een goede relatie met de buren is belangrijk voor een prettige woonsfeer.’’

De Vereniging Knarrenhof Ridderkerk wil meer projecten als de Hof van Ridderkerk van de grond krijgen. Enkele honderden belangstellenden staan al op de wachtlijst, en de vereniging telde in korte tijd al zo’n vijftig leden. Rob Burgerhout, een van de initiatiefnemers van de Knarrenhof in Ridderkerk, riep de gemeente op hierover mee te denken. ,,Bouw niet alleen gezinswoningen, twee-onder-eenkappers en appartementen, maar geef ook aan dit soort projecten de ruimte.’’


Binnentuin

De woningen aan de Kapteynstraat in Het Zand worden gebouwd in een hofstructuur. De bewoners krijgen een eigen achtertuin en een gemeenschappelijke binnentuin. Ook komt er een gemeenschappelijke binnenruimte, een ‘Hofhuis’. Dankzij de ontwikkeling van een Knarrenhof in Het Zand kunnen senioren langer zelfstandig wonen.

De initiatiefgroep begon in het voorjaar van 2018 met het zoeken naar een locatie en voldoende geïnteresseerden. Voor de bouw en exploitatie van deze woningen werkt Knarrenhof samen met Wooncompas. Er komen zeven sociale huurwoningen. Knarrenhof verwacht dat belangstellenden hier in het tweede kwartaal van dit jaar bericht over krijgen. Daarnaast worden er tien koopwoningen met een ‘vrij op naam-prijs’ onder de 355.000 euro gebouwd. Ook worden er negen koopwoningen gerealiseerd in het middensegment. Inmiddels zijn alle woningen verkocht.