Lokaal

Bouw van Beverwering aan Ringdijk in Ridderkerk gestart

De bouw van de Beverwering aan de Ringdijk in Ridderkerk is maandag 13 juni 2022 van start gegaan. Dinsdag 14 juni werd er een demonstratie gegeven van de bouw van deze beverwering. Hierbij aanwezig was de heer Henk van der Drif, van de Heemraad Waterveiligheid van de Waterschap Hollandse Delta, die informatie gaf over de bouwwerkzaamheden. 


De bever veroorzaakt door middel van graven schade aan de waterkeringen, waardoor deze niet meer aan de veiligheidsnormen voldoen. Het herstellen van deze graafschade brengt hoge kosten met zich mee. 

Daardoor werd er een methode bedacht om deze schade te voorkomen op een voor de bever vriendelijke manier. Bij deze methode wordt er niet voor gekozen om op de bever te jagen, maar door het aanbrengen van gaas, het de bever onmogelijk te maken om in de dijk te graven. Waardoor de bever ervoor kiest om op een andere plek te graven en zijn burcht te bouwen, waar dit geen schade oplevert. 
Een bijkomend voordeel van het gaas is, dat hiermee ook de muskusrat geweerd wordt. 

In Ridderkerk is er voor gekozen om niet door middel van grote graafwerkzaamheden het gaas aan te brengen. Er is gekozen voor een door de Firma Minekus bedachte en gepatenteerde methode, waarbij het gaas door middel van een gaasdrukker in de grond wordt gedrukt. 

Het gaas is gemaakt van roestvrijstaal en heeft een rooster van 40 bij 40 mm en een dikte van minimaal 2 mm. Hierdoor is de verwachte levensduur van dit gaas meer dan 100 jaar. Het gaas wordt op grote rollen aangeleverd. De gaasdrukker heeft een automatische gaasinvoer op rol. De drukking van het gaas vindt GPS-gestuurd plaats, zodat het gaas overal de juiste diepte bereikt. Door deze werkwijze is er nauwelijks gaasverlies en restafval. 


Door de getijdenwerking van de rivier is de waterstand niet altijd even hoog. Bij het uit de grond trekken van de gaasdrukker ontstaat bij lage waterstand een vacuüm, waardoor dit verwijderen onmogelijk is. Door met een shovel water naast de gaasdrukker te storten, wordt dit vacuüm voorkomen en kan de gaasdrukker uit de grond getrokken worden. 

Het aanbrengen van het gaas vergroot de veiligheid van de Ringdijk en Ridderkerk op een diervriendelijke manier. 

Foto’s: Erik Jonkman