Brand in verpleeghuis ’t Ronde Sant, persoon te water aan Kievitsweg

In een verzorgingshuis aan de Hugo de Groothof is zondagmiddag 1 augustus 2021 rond 13.12 uur brand ontstaan in een wasdroger. De brandweer was snel ter plaatse en schaalde direct op naar middelbrand.

Omdat de brand woedde in een woning op de eerste verdieping is meteen begonnen met het evacueren van de bewoners van de eerste etage en de begane grond. 

Aangezien ook een van de bewoners gewond is geraakt kwam er ook een ambulance ter plaatse. Niet bekend is wat de aard van de verwonding is. Omdat de schade aanzienlijk is, is ook de stichting Salvage ter plaatse gekomen. 

Update 13.57: Inmiddels is de brand onder controle en er wordt geventileerd om de rook uit het pand te verdrijven. De bewoners zijn opgevangen in de tuin van het complex.

Update 14.34: Het is nog niet duidelijk hoe groot de schade is. Experts bekijken momenteel de situatie en het is daarom ook nog niet bekend wanneer (een deel van) de bewoners terug kunnen naar hun woningen. 

Update 17.23: Alle woningen zijn gecontroleerd op koolstofmonoxide. De meeste bewoners kunnen terug naar hun woningen. Bewoners van de getroffen woning en de belendende woningen die schade hebben opgelopen zullen elders worden ondergebracht. 

Foto’s: Dennis van WingerdenPersoon te water

Terwijl de brandweer hard bezig was om een brand te bestrijden aan de Hugo de Groothof moesten andere korpsen uitrukken voor een persoon te water aan de Kievitsweg. Rond 13.32 uur kreeg de alarmcentrale een melding over een ongeval waarbij zeker 1 persoon te water is geraakt. Ook voor dit incident werd een ambulance opgeroepen.

De kazerne in Ridderkerk werd inmiddels her-bezet door een ander korps zodat de veiligheid in Ridderkerk gewaarborgd bleef.

Het betrof een scooter die in de sloot langs de Kievitsweg lag. Niet duidelijk was hoelang de scooter er al lag. Duikers van de brandweer hebben voor de zekerheid een zoekslag gemaakt om te kijken of er een persoon te water was geraakt. Hierbij is niets aangetroffen.

Later bleek dat deze huurscooter, met zelfs een helm, er al langere tijd had gelegen. Maar dit was bij de melder niet bekend en daardoor is de melding aangemaakt als persoon te water. Beter zo dan anders.