Lokaal

(Brandweer)stel vertrekt bij de brandweer

Ze zijn een stel, maar bij de brandweer waren het gewoon collegae, Caroline Krijger en Arjan Poldervaart zijn er helaas per 1 januari van dit jaar mee gestopt. Ze gaan de ambiance en de collegialiteit bij de brandweer missen, maar de combinatie van werk en brandweer werd steeds lastiger. Daarom hebben beide besloten om te stoppen met hun brandweerwerk wat ze al sinds 2001 en 2003 met plezier deden.

In 2000 werkte Arjan als programmeur bij Bakker Sliedrecht, Caroline was beleidsambtenaar in Den Haag. Ridderkerk was dus een mooie plek om zich te vestigen. De folder “Ben jij onze nieuwe vrijwilliger” lokte het stel naar een informatieavond waar Arjan gelijk enthousiast werd. Op 1 mei 2001 ging zijn carrière van start. Caroline keek de kat nog even uit de boom, maar volgde in april 2003 dezelfde weg als Arjan. Het was voor beide de start van een mooie loopbaan bij de brandweer waarbij het nooit een probleem was dat ze bij alarm vanaf hetzelfde adres kwamen. Op dat moment waren ze gewoon collegae.  

De loopbaan van Caroline heeft haar heel veel gebracht. Leuke en uiteraard ook minder leuke inzetten hebben een plaats gekregen in haar geheugen. Al direct kreeg ze te maken met een zwaar ongeval op de A16 waarbij enkele Engelse slachtoffers vielen. Ook een brand op Donkersloot had veel impact. Naast de brandweer was haar tweede hobby het werken met dieren. Naast haar werk in Den Haag werd ze ook dierenartsassistent. Inzetten waarbij dieren betrokken waren, van een kanarie tot een paard, hadden dan ook haar grote interesse. In 2006 is zij samen met Erwin Piet de “Brandweer dag” gestart. Een competitie voor leerlingen van groep 7. Op een zaterdag in juni werden er rond de kazerne allerlei brandweer gerelateerde spellen gespeeld. Enkele huidige brandweermensen hebben daar hun “opleiding” gekregen. Na 9 succesvolle jaren werd het steeds lastiger om mensen en deelnemers voor dit festijn op de been te brengen. Momenteel wordt nagedacht of er in een andere vorm, open dag en/of brandweer dag voor middelbare scholieren, opgezet kan worden. Het doel; het werven van nieuwe collegae. Ook was Caroline betrokken bij de regionale werkgroep die nieuwe helmen heeft getest. 

Arjan is in 2007 gestart met de cursus bevelvoerder. “In 2½ jaar leer je jezelf kennen, te denken in de kubus gedachte en een plan+ op te stellen. Een prachtige cursus”, vertelt Arjan. Naast de mooie dingen waren er ook voor hem zware momenten. Zoals het leed van nabestaande bij dodelijke incidenten. “Het geeft veel impact en dan is het fijn om hier thuis over na te praten met iemand die weet hoe het werkt binnen de brandweer. Daarnaast ben ik ook lid geworden van het Team Collegiale Ondersteuning. Ook dit was een imponerende opleiding”. Ook Arjan kan putten uit een rijke schat aan ervaringen. Eén daarvan is de grote brand op het HAK terrein waarbij gevaarlijke situaties ontstonden door ontploffende gasflessen. 

Beiden zijn het met elkaar eens dat werken bij de brandweer veel brengt maar dat er ook keerzijde aan de medaille kleeft. Waar andere weglopen gaat een brandweerman naar binnen, maar door goede en intensieve trainingen ga je professioneel met de situatie om! Ze zullen de inzetten en oefenavonden zeker gaan missen. Inmiddels is er een nieuwe jonge lichting aan de slag bij post Ridderkerk die op hun eigen wijze een positieve bijdrage levert aan het korps met behoudt van kwaliteit van het werk. Hopelijk blijft de identiteit van het korps ook in de toekomst gewaarborgd.

Door het vertrek van Caroline en Arjan krimpt het aantal beschikbare medewerkers in. Diverse acties voor nieuwe vrijwilligers heeft gelukkig resultaat opgeleverd waardoor het de verwachting is dat er dit voorjaar weer voldoende brandweermensen zullen zijn. Toch moet de ploeg blijven zoeken naar nieuwe collegae. Mensen die op de dag beschikbaar zijn hebben momenteel de voorkeur. Maar ook voor de nacht en weekenden zijn een aantal vacatures. Zowel brandweermensen met de nodige papieren als aspiranten zijn uitgenodigd om te solliciteren.

Wil je meer weten, mail dan naar info@veiligheidsregio-rr.nl