Maar liefst 36 lege Breezer flesjes werden op zaterdag 4 november 2023 opgeraapt voor een bedrijfspand aan de Ringdijk tijdens de milieuochtend in Bolnes. Kennelijk had men hier een straatfeestje gehouden en het niet de moeite gevonden de lege flesjes in een vuilniszak of bak te gooien, dan wel mee naar huis te nemen. Er zat tenslotte geen statiegeld op. Dus waardeloos! Weg ermee!
Dat gold ook voor de zes lachgascilinders die op verschillende plaatsen in de wijk werden opgeraapt. Daar zit sinds januari van dit jaar geen statiegeld meer op. Die gooi je dus gewoon weg op een plek waar het je uitkomt, en dat is lang niet altijd de plaats waar de volgetankte ballonnetjes zijn leeg gesnoven. Want die ballonresten werden niet aangetroffen. Gelukkig maar, want de vrijwilligers hadden hun al handen vol aan het gebruikelijke zwerfafval, dat veelal verscholen lag tussen hoog opgewaaide herfstbladeren. Eén prikker brachten binnen anderhalf uur 6 volle zakken mee terug naar het Bolwerk. Net als vorige maand werd ook nu weer huisvuil in plastic zakken gevonden in struikgewas aan de Rijnsingel. Het lag op enkele passen lopen van de afvalcontainers. Waarschijnlijk was de illegale storter zijn afvalpas vergeten en had hij of zij geen zin om even terug naar huis te lopen om hem op te halen. Er zijn ook inwoners die hun planten zat zijn en die dan met pot en al in de struiken gooien. Of die een mooie en onbeschadigde glazen siervaas, die niet in de glasbak past, dan maar ergens neergooien.
Grof afval
Ook dit keer kwam het Bolmobiel weer terug op de basis met groot afval, waaronder een eetkamerstoel en twee grote koffers. Eén van de koffers toonde als nieuw. Ze stonden gewoon ergens op straat. In het vervolg laten de vrijwilligers dit soort afval staan waar ze het aantreffen. Besloten is om het opruimen hiervan aan BAR Afvalbeheer over te laten. Milieucoördinator Toon Huizer: ‘We hebben momenteel het gevoel dat veel mensen denken dat ze hun groot afval op de eerste zaterdag van de maand buiten kunnen zetten. Maar dat is bepaald de bedoeling niet. We richten ons op het kleine afval, zoals plastic, maaltijdverpakkingen, blikjes, flesjes en al het andere spul dat rondzwerft en het milieu vervuilt. Voor grof huishoudelijk afval en meubels, grof snoeiafval, metalen en elektrische apparaten kan men terecht in de milieustraat. Of men kan een afspraak maken bij BAR Afvalbeheer. Die geeft aan op welke dag welk afval mag worden klaargezet, waarna het wordt opgehaald.” Helaas gebeurt het regelmatig dat buurtbewoners op de dag van afspraak dit afval zien staan en dan ongevraagd hun eigen troep er bij zetten. Huizer: “Vaak zitten er dan spullen tussen die op die dag niet worden meegenomen. Dat kan dus dagen blijven staan. Het kost veel tijd en energie om dit toch opgeruimd te krijgen. Het is echter niet de taak van vrijwilligers om die troep te verwijderen.”