Brug bedreigt ‘parel’ Het Huys ten Donck

Komende zomer wordt duidelijk of verder wordt gestudeerd op een brug over de Nieuwe Maas tussen Bolnes en Krimpenerwaard. Voor deze oeververbinding staan nog twee opties open: de variant Oost (Kralingen-Feijenoord) en de variant Oost-Oost (Ridderkerk-Krimpenerwaard).

Al maanden is wethouder Peter Meij bezig om aan iedereen die het horen wil uit te leggen, dat een brug bij Bolnes een slecht idee is. Afgelopen maandag was hij op bezoek bij het Huys ten Donck. Catharina Groeninx van Zoelen, curator van de historische buitenplaats, is het van harte eens met het verzet tegen de Oost-Oost variant. “Ook ik vind dat er iets gedaan moet worden aan de doorstroming van het verkeer in deze regio. Maar dit soort besluiten moeten wel zorgvuldig worden genomen. Er moet geen keuze komen, waarvan iedereen achteraf denkt: hoe is dat mogelijk geweest.”

Buitenplaats Het Huys ten Donck is een vierhonderd jaar oud en beschermd rijksmonument. “Een parel van nationaal en internationaal niveau”, zegt Catharina. Ze benadrukt dat Het Huys ten Donck bestaat uit meer dan alleen het hoofdgebouw aan de Benedenrijweg. Ook het Donckse Dos binnendijk en het buitendijkse terrein aan de rivier horen bij dit unieke geheel. De buitenplaats zorgt samen met de Donckse Velden voor de gehele omgeving al voor broodnodige leefbaarheid in dit verstedelijkte gebied.

Volgens wethouder Meij is de oeververbinding tussen Feijenoord en Kralingen een veel beter plan. “Deze optie sluit goed aan op onze visie op hoogwaardig openbaar vervoer. Deze variant heeft ook een grotere regionale betekenis. Bij de Van Brienenoordbrug moeten wel extra maatregelen komen voor een vlotte doorstroming van het verkeer”.

Bron: gemeente Ridderkerk