Lokaal

Buitenspelen minder vanzelfsprekend

Wethouder Peter Meij (buitenruimte) opende vorige week woensdag de Buitenspeeldag bij Plein Oost. De kinderen konden meedoen met allerlei activiteiten: van bloemschikken tot je lekker uitleven op het springkussen. Ook was er een stormbaan en waren er activiteiten van Ravottuh, zoals fossielen hakken. Voor iedereen was er een portie poffertjes.

De Buitenspeeldag zou al eerder op 12 juni, worden gehouden., maar moest vanwege het slechte weer worden uitgesteld. De Buitenspeeldag kon worden gehouden dankzij de inzet van vele vrijwilligers onder leiding van het Wijkideeteam Oost. Ook Boon’s Markt en Stichting Facet leverden een bijdrage.

Buitenspelen is erg belangrijk, maar wordt steeds minder vanzelfsprekend. Daarom organiseren Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon al meer dan 10 jaar de nationale Buitenspeeldag.

Uit onderzoek van Jantje Beton blijkt dat de helft van de ouders een 9 of 10 als rapportcijfer geeft voor het belang van buitenspelen. De belangrijkste redenen om buiten te spelen zijn voor ouders: ze zijn in de buitenlucht (79%) en het is van belang voor hun fysieke ontwikkeling (79%).

Toch geeft de helft van de kinderen de voorkeur aan digitale speelmogelijkheden boven buitenspelen.