Lokaal

Burgemeester Attema over oud en nieuw: ‘gebruik je verstand’

Oud en nieuw staat bijna voor de deur. Ondanks het landelijke vuurwerkverbod weten veel mensen niet wat ze te wachten staat: blijft het rustig of wordt het onrustig? Burgemeester Anny Attema doet hierover een oproep aan alle inwoners van Ridderkerk.

Net als kerst, moeten we ook oud en nieuw vieren in kleine kring. “Er is nog veel mogelijk dus laten we er het beste van maken. Er is veel verdriet en zorg doordat er veel mensen zijn overleden aan het virus, maar we moeten proberen zo goed mogelijk met deze situatie om te gaan.” Ze roept op om anderen te helpen door betekenis te geven aan hun leven. “Pak de telefoon op en geef iemand eens een belletje.”

Ze zegt ook dat we 2021 ingaan met goede moed en vertrouwen. “Vertrouwen op de toekomst en een werkend vaccin tegen het virus. We gaan het verslaan en dan kan het leven alleen maar mooier worden.”

Zorgenkindje

Volgens de burgemeester is oud en nieuw altijd wel een zorgenkindje geweest. “Alle verloven zijn ingetrokken en we gaan ons best doen om alles veilig te houden.”

Ze doet ook een oproep aan de mensen. “Gebruik je verstand en let op je jonge kinderen, vooral rond de 15 jaar.” Ondanks deze oproep, heeft ze over het algemeen niet veel te klagen over Ridderkerk. “We hebben soms wat vandalen, maar alles is redelijk te overzien. Hoewel het nu wel spannend wordt met het vuurwerkverbod.”

Zorg ontzien

Behalve vuurwerk afsteken, is ook het traditionele carbidschieten verboden. “We proberen goed regionaal met elkaar op te trekken. Je zag ook dat degenen die het nooit deden, het gingen proberen en dan wordt het gevaarlijk.”

De belangrijkste reden voor de oproep is de zorg. “De druk op de zorg is zo groot, omdat veel mensen ziek zijn geworden. De normale zorg kan niet verleend worden of mensen durven niet meer naar de dokter te gaan. Dat is zo gevaarlijk.” Ze benadrukt dat iedereen alles op alles moet zetten om de zorg te ontzien, zodat iedereen die zorg nodig heeft, het ook kan krijgen. “Het is een klein offer om het land vooruit te helpen en dat moeten we dan maar voor elkaar over hebben.”

Vrijwilligersprijs

De nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis zal niet doorgaan in verband met de crisis. “Zo’n receptie op afstand van mekaar wil je ook niet. Je wilt elkaar gewoon kunnen omarmen dus dat hopen we volgend jaar weer te kunnen doen.”

De Vrijwilligersprijs zal wel worden uitgereikt, op alternatieve wijze. “Hier houdt wethouder Japenga zich mee bezig. Dit moet wel doorgaan, want die prijs is zo belangrijk. Vrijwilligers zijn het cement in onze samenleving. We hebben in Ridderkerk namelijk veel mensen die zich belangeloos dienstbaar willen opstellen naar de samenleving.”

Hoe het zal plaatsvinden, maakt de burgemeester nog niet bekend. “Maar hij wordt hoe dan ook uitgereikt, want iedereen moet weten hoe belangrijk dit college dat vindt.” 

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site.