Lokaal

Burgemeester Attema: we doen alles digitaal

“We doen alles digitaal en telefonisch, burgemeesters zitten ook thuis”, dat zijn de eerste woorden van burgemeester Attema als we haar spreken in het programma Prettig Weekend, afgelopen zaterdag 21 maart 2020.

Gevraagd naar de Hollandse nuchterheid gezien de afgelopen week zegt de burgemeester “dat hebben we broodnodig deze dagen”. Maar dat viel toch tegen de afgelopen dagen? “Nou, we moeten niet overdrijven” vervolgt Attema, “het is onlogisch dat mensen onzeker zijn en ze moeten wennen aan de nieuwe situatie”.

Hoe zit dat nu met burgemeesters, worden die nu extra getest op Corona? “Nee hoor”, zegt de burgemeester, “het is bij burgemeesters net als bij iedereen. Gewoon aan de regels houden en verder worden wij net zo behandeld als iedereen”. Maar als burgermoeder moet je toch kunnen waken over het gezin dat Ridderkerk is? “Dat gebeurt ook maar dat hoef ik niet alleen te doen. We doen al ons werk samen, vooral telefonisch”.
“We staan in regionaal verband onder aanvoering van burgemeester Aboutaleb in overleg, hij is onze grote broer in deze. Ik bewonder hem hierin. Hopelijk denkt hij aan zichzelf, want ik ben wel erg geschrokken van de situatie met Bruno Bruins.”

Dan de markt: gelukkig mocht deze nog doorgaan in ons dorp. “Dat is heel simpel”, zegt burgemeester Attema. “Bijeenkomsten van meer dan honderd mensen zijn verboden, en daar letten we nauwkeurig op. Maar onze markt haalt tegelijkertijd dat aantal niet. Zolang dat zo blijft mag de markt doorgaan.”

De burgemeester doet ook nog een beroep op jonge mensen en hun ouders om contact zo veel mogelijk te beperken: “dat is in het belang van ons allemaal”. Zeker nu de scholen dicht zijn. Veel jongeren nemen het nu niet serieus, wat daarmee? “Dat is ook niet makkelijk. Moet je denken dat je 13 jaar bent en in de groeispurt en je school en sport zijn er niet. Dat is lastig. De ouders moeten daar zeker in bijstaan.

Er zijn nu meerdere besmettingen bevestigd in Ridderkerk, moeten we panisch worden? “Nee. Dat helpt niet. We weten niet hoeveel besmettingen er zijn, er wordt niet meer getest. Getallen zijn nu zinloos. Pas op jezelf en blijf binnen. Zeker als je snotterig bent.”

Tot slot nog een bemoedigend woord: “Ik en mijn hele college leven mee met iedereen die het nu zo spannend hebben. Probeer het voor elkaar zo draaglijk mogelijk te maken. Doe iets creatiefs en probeer vrolijk en opgewekt te zijn. Lachen helpt. Ik wens iedereen alle sterkte die maar nodig is.”

Luister hier de podcast van het gesprek van burgemeester Anny Attema tijdens het radioprogramma Prettig weekend.