Lokaal

Buurtpreventie Bolnes zwaait surveillanten uit 

Rinus Kunsel en Cor van Nieuwenhuyzen hebben bijna 21 jaar hun rondjes gelopen door de Bolnesser wijken. Beiden zijn inmiddels de tachtig gepasseerd, de gezondheid neemt af. Tijd om af te zwaaien, vinden ze. En reden om ze uit te zwaaien, hetgeen gebeurde op  woensdag 22 november 2023 tijdens een intieme receptie in het Bolwerk, het honk van Buurtpreventie Bolnes. 

Buurtpreventie Bolnes werd in oktober 2002 opgericht. Rinus Kunsel en Cor van Nieuwenhuyzen liepen hun eerste ronde samen op 8 februari 2003.  Sindsdien vormden zij een vast duo. Ze wonen weliswaar vlak bij elkaar, maar raakten destijds toch op verschillende wijze betrokken bij de toen nog piepjonge organisatie.  “Ik ben door een mevrouw bij ons in de straat gevraagd om te gaan meelopen”, vertelt Van Nieuwenhuyzen. Kunsel bezocht een bijeenkomst in een school waar wijkagent Hans van de Geest over het fenomeen Buurtpreventie kwam vertellen.  “Ik heb me toen ter plekke aangemeld”.  In de beginperiode werd met twee koppels ook in de nachtelijke uren gepatrouilleerd, tussen 23.00 en 03.00 uur. Het ene duo in het oude Bolnes,  het andere in de nieuwbouwwijk.  

Veiliger 

In die begintijd werd de lopers door de politie geleerd waar ze op moesten letten. Voorzien van een telefoon en een forse zaklantaarn gingen ze dan op pad. Het klinkt spannend, maar echt rare of gevaarlijke dingen hebben ze niet meegemaakt. Kunsel:” Ik herinner me eigenlijk maar één zaak. Bij de Boelewerf troffen we een taxi aan met draaiende motor en openstaande deuren. We hebben toen meteen de politie gebeld”.  Nieuwenhuyzen memoreert de keer dat hij van jongeren, die hun vaste hangplek hadden tegenover het Wijkvoorzieningencentrum aan de Noordstraat, bierflesjes naar zijn kop gegooid kreeg. “Eigenlijk zonder aanleiding, we hadden ze niet aangesproken of zo”. Beiden zijn nog steeds overtuigd van het nut van de Buurtpreventie. “Mensen komen naar je toe om dingen te vragen of te melden.  We letten al vanaf het begin op de veiligheid van de achterpaden, op auto’s en busjes die te breed uit geparkeerd staan, waardoor ze half op de rijbaan staan, hetgeen gevaarlijk is,  en tal van andere zaken. Het maakt de wijk echt veiliger”, vinden beiden.  Of ze het zullen missen? “We hebben het met plezier gedaan. Maar we hebben nog genoeg te doen. We gaan ons echt niet vervelen”, aldus beiden.   Als dank voor hun inzet was er een kleine attentie in de vorm van een fles jenever. De beide echtgenotes werden verwend met een mooi boeket bloemen, als tegemoetkoming voor de vele uren dat zij alleen thuis hadden gezeten.