Lokaal

Ceremonie Sergeant Philip de Koning Viaduct

Op vrijdag 14 oktober 2022 werd in Het van der Valk Hotel in Ridderkerk officieel bekendgemaakt, dat het viaduct in de A15 over de IJsselmonde Randweg de naam Sergeant Philip de Koning heeft gekregen. Dit werd tijdens zijn toespraak bekendgemaakt door Peter Meij, Locoburgemeester van Ridderkerk.

Hierna hielden de Voorzitter van het Veteranen Platform, Luitenant Generaal Hans van Griensven en Regiments Generaal Luitenant-Kolonel Maikel Vrenken de heer Willem de Koning een toespraak, waarin zij Philip de Koning herdachten.

Philip de Koning is op 10 november 1957 geboren in Oosterhout (Noord-Brabant). Tijdens zijn jeugd verhuisde hij naar Ridderkerk, waar hij de Mavo opleiding met een diploma afsloot.

Als dienstplichtig militair werd Philip naar Libanon uitgezonden, waar zijn Compagnie een missie van de Verenigde Naties Uitvoerde. Op 10 november 1979 was Philip met enkele collega’s onderweg naar Haris, toen de vrachtwagen waarin hij zat op een verborgen mijn reed. Hierbij kwam Philip om het leven. Deze tragische gebeurtenis vond twee weken plaats voor zijn geplande terug keer naar Nederland.

Het stoffelijk overschot van Philip is kort na het ongeval overgebracht naar Nederland. Philip is begraven op het Nationaal Ereveld te Loenen waar 4000 Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven liggen.

Op 28 mei 2003 werd in het Vredespaleis door de toenmalige Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) de “Dag Hammarskjöldmedaille”, een onderscheiding van de Verenigde Naties, postuum aan Philip uitgereikt.

Daarnaast kende de Libanese overheid begin juni 2019 postuum een tweetal onderscheidingen toe: de “War Medal” en de “Medal of Esteem”. De “War Medal” wordt toegekend voor moedige daden tijdens oorlogsomstandigheden in Libanon. De “Medal of Esteem” is voor moedige daden en langdurige trouwe dienst van militairen. Op 7 augustus 2019 nam de jongere broer (Willem) van Philip de onderscheidingen in ontvangst van de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht.

In 2020 was het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. Op initiatief van Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid, hebben het ministerie van Defensie en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met het Veteranen Platform een plan gemaakt om bruggen en viaducten te vernoemen naar militairen die tijdens hun inzet voor vredesmissies zijn omgekomen.

In het hele land worden de komende jaren bruggen en viaducten vernoemd. Op die manier komt er een passende en blijvende herinnering aan hen die zich onvoorwaardelijk voor de vrijheid en veiligheid van anderen hebben ingezet.

Door Erik Jonkman