Lokaal

Champagne en vieze luiers voor 75ste zwerfvuilactie 

Zwerfstenen

De champagnefles en glazen stonden op zaterdagochtend 4 maart 2023 klaar voor de vrijwilligers die voor de 75ste keer op pad gingen om in Bolnes afval te prikken. Helaas bleken fles en glazen,  achtergelaten bij een lantarenpaal op het parkeerterrein van het voetbalveld, het overblijfsel van een bruiloftsstoet, aldus getuigen. Dus er viel niets te klinken, alleen wat te mopperen dat men zoiets laat slingeren. Maar wat beweegt een mens om een koelbox vol ontlasting ergens neer te zetten? Of een dikke stapel gebruikte papieren luiers in de struiken rondom een flat te kieperen ?

Het zijn maar enkele van de opmerkelijke vondsten die de afvalprikkers tijdens hun maandelijkse prikochtend tegenkwamen. Het was ditmaal een grote groep vrijwilligers. Waar normaal tien tot twaalf mensen met vuilniszak en prikstok op weg gaan, waren nu in totaal 22 mensen actief. Naast een dikke veertig zakken brachten ze ook een grote, met lachgas gevulde cilinder mee. Aan de Kievitsweg werden stenen opgehaald die daar al lange tijd lagen te zwerven. Met de Bolmobiel werd ook grof afval, een vogelkooi en een tas propvol gebruikte kleding opgepikt. 

Peuken

Het gebied rond Spuistraat en Rijnsingel, en dan met name de parkeerterreinen, werd als zeer vuil ervaren, met veel plastic, maaltijdverpakkingen, blikjes en flesjes. Wie zelf eens goed rondkijkt ziet op de straten en in de plantsoenen vooral veel plastic zwerven. Plastic heeft een zeer lange afbreektijd en verdwijnt feitelijk niet uit de natuur maar lost zich op in microdeeltjes. Dat geldt ook voor de sigarettenfilters die je overal op parkeerterreinen, maar ook op de parkeerplaatsen voor woningen en bij bushaltes ziet liggen. De filters zijn vervaardigd uit acrylacetaat, een kunststof die net als plastic, zichzelf opdeelt in microplastics. Daar doet het materiaal tien tot vijftien jaar over! Die resten komen via allerlei routes in het water terecht en vervolgens in de magen van vissen en vogels. 

Prikhulp

Toen de vuilprikkers na afloop van het werk zaten te genieten van een feestelijke lunch, kwam er een mevrouw met haar hond naar het Bolwerk. Ze vroeg om een afvalprikker. Dan kon ze met haar eigen en buurkinderen tussendoor afval opruimen als ze de hond ging uitlaten. Wie dit goede voorbeeld wil volgen kan terecht bij buurtpreventiebolnes@gmail.com. De eerstvolgende zwerfvuilactie staat op de agenda voor zaterdag 2 april 2023.