Crowdfunding gestart voor metselwerk molen Rijsoord

Al 28 jaar is de Rijsoordse molen ‘de Kersenboom’ aan het draaien en malen, maar nu is de ‘trots van Rijsoord’ toe aan een opknapbeurt. Een deel van het geld hiervoor heeft de Stichting De Rijsoordse Molen al bij elkaar. Voor het restant is een crowdfundingactie gestart waarbij inwoners zelf een bedrag kunnen doneren. 

Begin jaren ’90 was de laatste keer dat de uit 1822 stammende molen werd gerestaureerd. Vooral het metselwerk is toe aan vernieuwing. Louis van Wijhe, van Stichting De Rijsoordse Molen, vertelt: “Het probleem is dat het regenwater in het metselwerk komt en niet snel genoeg uitdampt. Dat komt voornamelijk door het soort cement wat ze toen gebruikten.” De stichting besloot er een deskundige bij te halen om te kijken wat er mis was en anders moest. “Er bleek teveel cement tussen de voegen buiten te zitten en in combinatie met de specie laag binnen, verdampt het water niet snel genoeg. Dan zakt het metselwerk in.” Het gevolg is dat het water ’s winters bevriest en er scheuren ontstaan. 

Forse ingreep

“We weten al wat er moet gebeuren. Het is een forse ingreep, maar nu is wel het moment om het te doen.” Van Wijhe beschrijft hoe ze de voegen eruit gaan halen en opnieuw met kalkrijk specie gaan voegen. “Aan de binnenkant is het harde cement al weggehaald en worden de scheuren hersteld. Verder hebben we de molen van goede ventilatie voorzien met bijvoorbeeld openingen in de deur en de ramen op een kier.” Dit blijkt al te helpen tegen uitdamping, maar is nog niet voldoende. Zo is de buitenkant ook nog een punt van aandacht. “Er zijn delen van het metselwerk beschadigd. Dat moet eruit worden gehaald en er moeten nieuwe stenen in komen.” 


Molenwinkel

De hersteloperatie staat al gepland, maar heeft nog een duwtje in de rug nodig. “We hebben subsidie gekregen van het molenfonds De Hollandse Molen. Dat was ongeveer 70% van wat we nodig hebben.” Ook fondsenwervingen hielpen om een deel van het bedrag bij elkaar te rapen. “Van de €60.000 euro hebben we nog €6000 euro nodig. Daarvoor hebben we een crowdfundingactie opgestart. 

Mensen kunnen online een bedrag naar keuze storten voor het metselwerk.” Al  het geld dat de stichting meer ophaalt, gaat naar andere onderhoudszaken van de molen die niet in de meerjarenbegroting staan. “Zaken als schilderen staan erin, maar soms gebeurt er iets onverwachts. Bijvoorbeeld de zware eiken balken in de kap die scheuren en daardoor doorzakken. Dat staat dan niet in de begroting, maar daar hebben we wel geld voor nodig om dat te kunnen herstellen.”

Behalve online een bedrag overmaken, steun je de molen ook door op de zaterdag producten te kopen bij de molenwinkel. “We hebben cakemixen, bijenhoning, jams en meer. Als je bij ons producten koopt, komt dat geld ook ten goede van de molen”, sluit Wijhe af. 

Een geldbedrag storten kan op www.molenfonds.nl en dan klik je op ‘de Kersenboom’. Meer informatie over de Rijsoordse molen vind je op www.rijsoordsemolen.nl.

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site. 

Door Willeke Havenaar