Lokaal

Dag 4 van Jeugdwielertour 3×2 2023

Deze donderdag 10 augustus 2023 stond de langste afstand op het programma. De kinderen fietsen naar Nieuw Lekkerland en terug, een totale afstand van 44 km.

Maar eerst was het tijd voor de gebruikelijke opening door voorzitter Jan Snijder en het juryrapport. De jury had wederom niks aan te merken. Sterker nog, dit keer hadden ze een tip voor de kinderen. Meezingen met de geluidswagen wordt door de jury óók gewaardeerd.

Daarna was het tijd voor het Dagploegenklassement. Woensdag waren de meeste punten bij elkaar gespeeld door groep 8 Berkhout Kunststof Kozijnen. Zij kregen de groene trui en de daarbij behorende lintjes, zie de foto boven.


Na alle tassen in de postzakken gestopt te hebben sprongen de kinderen weer op de fiets. De karavaan maakte eerst een rondje door Slikkerveer om daarna de weg via het industrieterrein en alweer de Alblasserdamse brug te vervolgen naar de parkeerplaats van Sportpark Souburgh in Alblasserdam. Daar werd de eerste rust gehouden. Fotograaf Roelie ’t Jong stond toevallig bij de bagagewagen en telde daar 40 postzakken (2 per groep). Een kleine rekensom leerde haar dat de medewerkers van de bagagewagen deze zakken elke dag tussen de 6 en 8 keer in de handen had. En dat is best een klus!

Na een zeer welkome beker drinken ging de tocht verder met een rondje Alblasserdam naar Zwembad Schoonenburgh in Nieuw-Lekkerland.


In dit zwembad werd de Ifo-waterrace gespeeld. Bij dit spel wordt de groep in 4 groepjes verdeeld. Twee groepjes staan met de Ifo aan de ene kant van het zwembad, de andere twee groepjes staan aan de andere kant. Een groepje van 3 kinderen zit op de Ifo. Als het startschot klinkt peddelen de kinderen op de Ifo zo snel mogelijk naar de overkant. Als de Ifo de kant aantikt, springen de kinderen in het water en klimt de volgende groep op de Ifo en peddelt naar de overkant. Dit gaat zo door tot alle groepen op de Ifo overgevaren zijn. Als je onderweg van de Ifo valt, blijf je ernaast meezwemmen. Alleen als iedereen van de Ifo is gevallen moet er eentje weer terug klimmen want de Ifo moet bemand de overkant bereiken. 

Ook dit spel wordt met twee groepen tegelijk gespeeld. 

Wie de snelste is geweest wordt vrijdag door de jury bekend gemaakt.


Ook werd er in het zwembad een Sportquiz gemaakt. Onze verslaggever ter plaatse zag dat het best een pittige quiz was. Het resultaat hiervan wordt meegenomen in het Kennis-klassement.

Na alle inspanning mocht er nog wat langer ontspannen worden in het zwembad. Pas om 15.00 uur moesten de kinderen opgedroogd en weer in sponsorkleding gehesen bij de fietsen staan. Daarna was het de bedoeling om in 1 ruk door te rijden naar het Reijerpark maar een openstaande brug zorgde voor een extra pauze. Iets later dan gepland mochten de kinderen uiteindelijk naar huis.


Ook op de vierde dag van 3×2 kwamen er twee groepen naar de studio van RTV-Ridderkerk. Groep 3 Groente en Fruit van Gelder had woensdag de meeste duimen opgehaald en waren de eerste gasten. De tweede groep was de nummer 3 uit het dagploegenklassement omdat de nummers 1 en 2 al eerder in de week langs geweest waren. Op de derde plek was groep 9 Wilver Schoonmaakbedrijf geëindigd. Ook zij kregen een versnapering en een aandenken. 

Na een drukke duimlijn met 129 bellers in de uitzending, werden alle uitslagen bekend gemaakt.
De duimlijn werd dit keer gewonnen door groep 16 Bouwbedrijf K.P. van Driel.

De prijsvraag van vandaag was een lastige. De vraag wat de snoepkraam het meest verkoopt zou normaal voor de kenners een inkoppertje zijn. Maar dit jaar zijn er geen roze koeken en werd het een echte gok. Het goede antwoord was spekkies (in alle smaken). Mevrouw Lanser was de gelukkige winnares.

Tot slot werd het bloemetje door Claudia gegund aan haar moeder. Claudia woont zelf in Utrecht maar is deze week leidster van groep 6 Fleurvision. Om niet elke dag heen en weer te hoeven reizen mag zij deze week bij haar moeder logeren. En dat is niet het enige, want als zij thuis komt na een dag 3×2 wordt zij door haar moeder nog eens lekker in de watten gelegd. En dat, aldus Claudia, verdient een bloemetje.

Vrijdag voert de stoet ons van het Reijerpark naar de Fakkel. Rechtstreeks zou dit de kortste route ooit opleveren. Daarom heeft 3×2 een mooie route uitgestippeld die de karavaan door Rijsoord voert. Na het spel in spel in zwembad De Fakkel gaan de kinderen de fietsen versieren voor de afsluitende dag.

Tekst: Wendy Harreman
Foto’s: Roelie ’t Jong