Lokaal

Damweg tijdelijk afgesloten

De Damweg in de Ridderkerkse wijk Oostendam wordt met ingang van donderdag 27 september tijdelijk afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Het gaat om het deel tussen het Havenhoofd in Hendrik-Ido-Ambacht en de Pruimendijk. Bewoners kunnen de straat wel in met een ontheffing van de gemeente. Ook voor hulpdiensten blijft de Damweg open.

De gemeente Ridderkerk heeft besloten tot deze maatregel om een eind te maken aan het vele sluipverkeer door de Damstraat als gevolg van werkzaamheden die sinds 3 september aan het Noordeinde in Hendrik-Ido-Ambacht worden uitgevoerd.

Veel automobilisten negeren de omleidingsroute. Extra verkeersborden hebben niet tot het gewenste effect geleid. Bewoners van de Damstraat hebben laten weten, dat de situatie in hun ogen onacceptabel is geworden.


De verkeerswethouders Ralph Lafleur (H-I-Ambacht) en Peter Meij (Ridderkerk) hebben daarop de situatie besproken. Andere maatregelen dan afsluiting, zoals het inzetten van verkeersregelaars, verkeerslichten, de
aanleg van drempels of het instellen van eenrichtingsverkeer, zouden onvoldoende effect hebben of onbedoelde neveneffecten hebben.”We zijn tot de conclusie gekomen dat deze bijzondere situatie om een bijzondere maatregel vraagt. Het tijdelijk afsluiten van de Damweg lijkt voor ons nu de enige mogelijkheid”, stellen de wethouders. Ze realiseren zich dat de tijdelijke afsluiting omrijden betekent voor automobilisten die de Damweg niet als sluiproute maar als verbindingsweg gebruiken. Overigens blijven alle delen van beide gemeenten bereikbaar.

De gemeente Ridderkerk houdt de situatie na de afsluiting goed in de gaten en neemt indien nodig aanvullende maatregelen.

Bewoners van de Damweg zijn deze week per brief geïnformeerd over de afsluiting en de manier waarop een ontheffing kan worden aangevraagd.