Lokaal

De aanhouder wint: voetpad langs Geerlaan

Het was al jarenlang een grote wens van Joop Horsten en Willem de Ruiter: een voetpad langs de Geerlaan. Waar je ongestoord kunt wandelen naar het centrum, zonder dat de brommers en fietsers langs razen. Vooral Joop heeft een lange adem. Het is de twee nu eindelijk gelukt.

Joop woont sinds 3 februari 1978 in het mooie Rijsoord. Hij heeft de Geerlaan nog zien aanleggen. “Als je mij vraagt wat er veranderd is, dan weet ik van de hoed en de rand! In de loop der jaren is het verkeer steeds drukker geworden en vaak wordt er te hard gereden. Gelukkig is dat dankzij de flitspaal een stuk minder.”

Ruim achttien jaar heeft Joop ‘gestreden’ voor het aparte pad voor voetgangers. “Wandelaars liepen over het fietspad. Dat gaf geen veilig gevoel. Zeker niet voor mensen met een kinderwagen of rollator, en in de winter als het snel donker wordt.”

Joop vroeg de gemeente of het niet mogelijk was om een voetpad aan te leggen. “Eerst vond de gemeente het niet noodzakelijk. Vervolgens schoof mijn verzoek van het ene dossier naar het andere en was er geen geld.”

Steun vanuit wijkoverleg

Joop had inmiddels in het wijkoverleg steun gekregen van zijn buurtgenoot Willem de Ruiter. Het tij keerde toen in 2015 gestart werd met een nieuw wijkprogramma voor Rijsoord. “Onze wens voor de aanleg van het voetpad werd gelukkig daarin opgenomen. Daarmee ging het balletje rollen.”

De gemeente nam een kijkje op de Geerlaan en er werden tekeningen gemaakt. Samen met het wijkoverleg werd gekeken wat de best haalbare variant was. De gemeenteraad gaf goedkeuring en het project werd opgestart.

Rijsoordse inzet

“Het is een mijlpaal dat we dit hebben bereikt!”, vindt Joop. “Het toont ook aan dat het wijkoverleg er niet voor niets is. Samen krijgen we dit voor elkaar in Rijsoord. Het pad ligt er netjes bij en ik krijg veel positieve reacties. Mensen kunnen nu veilig wandelen. Voor de bomen die voor de aanleg zijn weggehaald komen dit voorjaar nieuwe in de plaats terug.”

Alle reden dus voor een feestje. Wim de Ruiter stelde zijn huis open om dit te vieren met een kop koffie en een korte wandeling over het splinternieuwe voetpad. De sneeuw gooide bijna roet in het eten. Wim: “Ik belde de gemeentelijke coördinator van de strooiploeg, maar hun grote machine zou het nieuwe pad kapot maken.”

Uiteindelijk heeft de gemeen- te gestrooid. En Wim regelde via zijn werkgever, G.A. van der Waal Tuin- en parkmachines, een borstelmachine die het pad sneeuwvrij maakte.

Bron: Blauwkai