Lokaal

De Draak bijna weer terug

Speeltoestel De Draak wordt een dezer dagen teruggeplaatst op het Sint Jorisplein.

De Draak is de afgelopen maanden opgeknapt en voldoet weer aan de veiligheidseisen. Het is een markant element op het plein, dat door veel Ridderkerkers werd gemist. Kinderen kunnen er straks weer op spelen. Bij het toestel komt een bord met informatie over de betekenis van De Draak. De Draak stond al vele jaren vlakbij de ingang van Ridderhof 1 en 2. Doordat er veel gebruik werd gemaakt van het speeltoestel was de bovenlaag versleten. Dat leverde het gevaar op dat spelende kinderen gewond raakten door splinters of losgeraakte stukjes glasvezel. Daarom besloot de gemeente het speeltoestel weg te halen. Het Ridderkerkse bedrijf Alpomat blies De Draak namens de gemeente nieuw leven in, zodat er nog jaren veilig op gespeeld kan worden.

Sint Joris

Sint Joris is aan Ridderkerk verbonden via het wapen van de gemeente. De beschermheilige is vooral bekend door het verhaal dat hij een draak zou hebben gedood. Toen Ridderkerk nog een heerlijkheid was, stond er een kerk genaamd Riederkerk.

Uiteindelijk is de naam Ridderkerk hiervan afgeleid. De kerk had als schutspatroon Sint Joris. Deze kwam later op het wapen van de gemeente terecht.

Foto: Gemeente Ridderkerk