Lokaal

Dominee Teeuw wil niet inleveren op inhoud

“Een dominee die bij het schoolhek staat. Dat was voor kerkgangers wel wennen. Maar het geeft leuke contacten” zegt dominee Rien Teeuw, die sinds een maand in Ridderkerk woont. 

De 37-jarige predikant, vader van vier kinderen, ging in op een beroep van de Singelkerk. Dat was kort nadat hij bedankt had voor het beroep vanuit de Immanuëlkapel in Barendrecht. De voorganger uit Voorthuizen koos toen niet voor de Randstad.

“Er is niets mis met Barendrecht. Daar had ik ook wel willen werken. Maar het is Ridderkerk geworden. Ik had vorig jaar in korte tijd te maken met vier beroepen die op mij werden gedaan. Bij alle overwegingen wacht je dan op een signaal van Boven dat de doorslag kan geven” vertelt Teeuw over zijn keus voor de Singelkerk.

Hij was eerder vier jaar predikant in Aalst en daarna bijna vijf jaar in Voorthuizen. Inmiddels zijn de verhuisdozen uitgepakt en is de nieuwe pastorie van de Singelkerk betrokken. De dominee van de hervormde gemeente huist niet meer zoals voorheen tegenover de kerk aan de Kerksingel. Voor Teeuw ligt ‘zijn werk’ nu op fietsafstand.

De pastor mag een klassieke dominee genoemd worden. Hij is ervan overtuigd dat de boodschap en liturgie van de kerk der eeuwen ook nu kan aanspreken. “Ik begrijp dat het in deze tijd moeilijk is om mensen aan de kerk te binden. Maar je mag niet inleveren op de inhoud. Het gaat wel om het evangelie” benadrukt Teeuw. De predikant streeft er wel naar om juist jongeren aan te spreken. “Er wordt hard aan onze jeugd getrokken. Ze komen in aanraking met van alles. De kerk moet zorgen dat ze voldoende bagage hebben om zich daar tegen te wapenen. Ik ga er graag met jongeren over in gesprek.”

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.