Lokaal

Donckse Fair: Van stoere ridders tot biologische producten

Tijdens de eerste corona-proof Donckse Fair van afgelopen weekend was er van alles te zien en te doen. Gevulde kraampjes vol met hoeden en honing, maar ook verhalenvertellers en workshops kruisboog schieten. De Donckse Fair 2020, die werd gehouden bij het Huys ten Donck had voor een ieder wat wils.

De braderie op de buitenplaats van Huys ten Donck was op te delen in meerdere categorieën: kleding en sieraden, ambachtelijk gemaakte producten en lekkernijen. Daarnaast waren er ook muzikale optredens. Diverse standhouders werkten ook met biologische producten. ‘Duurzame baby’ is daar een voorbeeld van. “Onze officiële naam is ‘Leave Love Behind’. Wij verkopen duurzame babyspullen.” De standhouder legt uit dat bij hen om zowel biologisch katoen als bamboe gaat. “Neem nou plastic wattenstaafjes. Die zijn slecht voor het milieu. Degene die wij maken lossen gewoon op in het water. We hebben ook nog tandenborstels van bamboe die in de groene bak kunnen.” Ze vertelt verder over deze milieuvriendelijke manier van inkopen doen. “Dat is nu hip aan het worden, dus we gaan nu eigenlijk gewoon mee met de trend.”

Freule en herenboer

Bij een landgoed als Huys ten Donck verwacht je echte freules. Deze liepen ook zeker rond op de fair. “Ik ben freule Maria”, vertelt ze blij. “Als kind liep ik al verkleed rond en dat doe ik nog altijd graag.” Naast haar staat een herenboer met een hoge hoed. “Ik draag het halve trouwkostuum van mijn vader uit 1955”, vertelt hij al wijzend naar zijn witte overhemd en schoenen. “Het leuke aan zo rondlopen is dat je de geschiedenis met het hedendaagse kunt combineren.”
Naast grote freules op het landgoed, liepen er ook kleine prinsen en prinsesjes mee in een parade. Één kleine ridder springt er tussenuit: “Ik ga niet dansen, want ik ben een stoere ridder. Maar ik ga wel zwaaien naar de mensen en straks poffertjes halen”, vertelt hij opgewekt in de sfeer van het moment.


Verhalenverteller

Terwijl de kleine ridder trots over het veld achter het huis loopt, doet een meneer met een zwart hoedje met een witte rand ook zijn intrede in het verhaal. “Ik ben de verhalenverteller van stadsavonturen. Ik ben gevraagd om anekdotes te vertellen over Huys ten Donck.” Er zijn die dag twee versies te bezichtigen: voor kinderen en voor alle leeftijden. “Ik richt me op Otto Paulus Groeninx van Zoelen. Hij leefde tweehonderd jaar geleden. Er is zoveel bekend over hem, omdat er nog veel aktes zijn uit die tijd.” Passievol vertelt hij hoe Otto liefde had voor de plek en de zomer graag spendeerde op de buitenplaats van Huys ten Donck. “Ik snap zijn passie heel goed, omdat ik hetzelfde ervaar als ik hier rondloop. Het is zo mooi.”

Tot slot hadden ook de bezoekers het prima naar hun zin. “Ik kwam hier om er even tussenuit te zijn en over de braderie te wandelen. En die parade met de kinderen is ook zo leuk om te zien.” Andere gasten beamen dit. “Je maakt zoiets als die kinderparade weinig mee dus daar ga je wel even voor zitten. Het is gewoon het hele gebeuren op de fair, daar geniet je gewoon van.” Al met al kan teruggekeken worden op een goed bezochte Donckse Fair.

RTV-Ridderkerk deed hier afgelopen zaterdag verslag van in het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur via RTV Ridderkerk of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur. 

Foto’s Erik Jonkman