Donkere Dagen Offensief Buurtpreventie Drievliet ’t Zand

Inbrekers grijpen de donkere herfst- en wintermaanden aan om vaker hun slag te slaan. In het donker zijn zij minder zichtbaar en kunnen zij gemakkelijker hun gang gaan dan bijvoorbeeld in de zomer. Buurtpreventie Drievliet ’t Zand, wijkagent, gemeente Ridderkerk en andere partijen bundelen juist in deze periode hun krachten om het aantal woninginbraken te verlagen.

Deze wintercampagne wordt ook wel het Donkere Dagen Offensief (DDO) genoemd. In deze campagne worden burgers bewust gemaakt wat zij zélf kunnen doen om de kans op een woninginbraak te verkleinen.

De betrokken partners zetten tijdens het donkere dagen offensief extra maatregelen in tegen overvallen, straatroven, woning- en auto-inbraken. Deze bestaan onder meer uit verscherpt toezicht en intensievere surveillances op bepaalde tijdstippen (hot times) en risicoplaatsen waar criminelen vaker toeslaan (hotspots).

Buurtpreventie Drievliet ’t Zand

Dinsdag 1 maart 2022 had Buurtpreventie Drievliet ’t Zand inwoners en politieke partijen uitgenodigd om een avond mee te lopen met de vrijwilligers van Buurtpreventie Drievliet ’t Zand. Vooraf aan de loopronde werd een briefing gehouden in de uitvalbasis van het buurtpreventieteam.


Signaalpunt Eenzaamheid Ridderkerk

Eenzaamheid is een groot probleem in onze samenleving; het kan leiden tot ongewenst sociaal isolement en gezondheidsproblemen. René Belder was namens facet Ridderkerk om het Signaalpunt Eenzaamheid toe te lichten.

 René Belder van Facet Ridderkerk


Het Signaalpunt Eenzaamheid Ridderkerk is een (digitaal) punt waar iedereen die zich zorgen maakt over iemand die eenzaam is of als er vermoedens zijn over eenzaamheid, hulp kan inschakelen. Iemand kan uiteraard ook zichzelf aanmelden.

Het Signaalpunt Eenzaamheid Ridderkerk is belegd bij Facet. Een beroepskracht van Facet neemt contact op met degene over wie de melding is gedaan en gaat hiermee in gesprek en samen op zoek naar passende mogelijkheden.

Loopronde door Drievliet en ’t Zand

Na de briefing werden koppels gevormd met een gast en een vrijwilliger van Buurtpreventie Drievliet ’t Zand. Extra instructie meegegeven om onderweg mensen aan te spreken en hen te attenderen op Signaalpunt Eenzaamheid Ridderkerk.

Daarnaast wordt uiteraard ook gekeken naar leefbaarheidskwesties in de wijken en gebreken aan het straatwerk werden gesignaleerd en doorgegeven aan de instanties.

Hoewel het niet druk was op straat op het tijdstip tussen 20.00 en 21.00 uur was er toch gelegenheid om wijkbewoners aan te spreken en hen te informeren over het Signaalpunt Eenzaamheid Ridderkerk en het werk van Buurtpreventie Drievliet ’t Zand.

Na 21.00 uur kwamen de koppels weer na hun loopronde terug naar de uitvalbasis in basisschool de Bongerd. Voor de deelnemers stonden versnaperingen gereed en kon nog gezellig nagepraat worden.Tips voor bewoners

 • Geef je woning een bewoonde indruk. Gebruik tijdschakelaars en bewegingssensoren.
 • Sluit ramen en deuren en doe alles op slot. Ook als je alleen even boodschappen gaat doen of de hond uit gaat laten.
 • Laat sleutels nooit aan de binnenkant van de deur zitten.
 • Leg waardevolle spullen uit het zicht.
 • Start een buurtpreventiegroep in jouw buurt, bijvoorbeeld via Whatsapp.
 • Weekendje weg? Licht de buren in, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden.
 • Bel direct 112 bij verdachte situaties. De politie komt liever te vaak dan te laat. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.
 • Tot slot: wacht niet totdat je zelf slachtoffer wordt, maar zorg preventief voor goed hang-en-sluitwerk. Vind hier een erkend Politiekeurmerk Veilig Wonen-bedrijf bij jou in de buurt. Bewoners met dit keurmerk hebben tot 80% minder kans op een inbraak. Verschillende inboedelverzekeringen geven korting als je huis PKVW-gecertificeerd is.Word nu vrijwilliger!

Buurtpreventie Drievliet ’t Zand is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die:

 • 18 jaar of ouder zijn
 • Eén of twee avonden of middagen per maand inzetbaar zijn
 • Actief mee willen werken aan de veiligheid in d ewijk
 • Goed kunne samenwerken met een team
 • Makkelijk aanspreekbaar zijn

Wilt u vrijwilliger worden ? Neem dan contact op via email r.ensign@buurtpreventiedrievlietzand.nl of bel, sms of app naar: 06-15643321. Website www.buurtpreventiedrievlietzand.nl . U kunt ook altijd een ronde vrijblijvend met hen meelopen.

Foto’s Wessel Dekker