Lokaal

Draagt Elkanders Lasten samen met Tabitha

Stichting Tabitha en Stichting Draagt Elkanders Lasten te Ridderkerk gaan fuseren. De besturen zijn overeengekomen om per 1 januari 2025 één organisatie te vormen. “Dat geeft ons anderhalf jaar de tijd om elkaar goed te leren kennen” stellen de voorzitters. Tot het moment van de fusie worden er gezamenlijk acties gehouden.

Beide stichtingen bieden al geruime tijd hulp aan de allerarmsten in Oost-Europa. Draagt Elkanders Lasten doet dat sinds 1995, aanvankelijk als lokale afdeling van stichting De Ondergrondse Kerk. Stichting Tabitha begon ruim veertig jaar geleden met de smokkel naar landen achter het IJzeren Gordijn. Beide organisaties bouwden een mooie traditie op met transporten van hulpgoederen naar voormalige Oostbloklanden. Ook wordt gezorgd voor voedselpakketten en worden arme gezinnen structureel gesponsord. “Natuurlijk hopen we van beide kanten de achterban met de fusie mee te krijgen. Uitgangspunt is dat alle projecten door zullen gaan en er niets door de fusie veranderd. Maar we blijven natuurlijk wel afhankelijk van giften” zegt Wim Klippel, voorzitter van Stichting Draagt Elkanders Lasten. 


Geen opvolgers

Er was al een besluit tot opheffing van de stichting genomen toen Tabitha als fusiepartner gevonden werd. “Ik wil na meer dan dertig jaar stoppen en drie andere bestuursleden gaven aan dat ook te willen. Opvolgers vonden we niet. We hadden daarom besloten om de stichting per 1 januari 2026 op te heffen. Toen we onze partners voor hulpverlening in Roemenië hierover informeerden kregen we een bijzondere reactie: als een deur dichtgaat zet God een raam open” vertelt Klippel. 


Vullen elkaar aan

Dat ‘raam’ bleek Tabitha. Bij een ontmoeting tijdens een oliebollenactie bleek het te klikken tussen beide voorzitters. Al snel hadden ze het over de mogelijkheden om het werk van Draagt Elkanders Lasten te kunnen voortzetten. Er volgde een afspraak met bestuursleden in petit comité, waarna de voltallige besturen voor het fusie-idee werden gewonnen. “We vullen elkaar op een mooie manier aan. De hulp van Tabitha is gericht op West-Roemenië en Oekraïne en Draagt Elkanders Lasten biedt hulp in Oost-Roemenië en Moldavië. Er zijn geen overlappingen. Samen staan we wel sterker om meer voor de mensen in die gebieden te kunnen doen” zegt Tabitha-voorzitter Raymond Schrik.

Met de fusie zullen drie bestuursleden van Draagt Elkanders Lasten een plaats krijgen in het bestuur van Tabitha. Andere bestuursleden hebben aangegeven dat ze als vrijwilliger voor de organisatie actief willen blijven. De naam Tabitha blijft bestaan.


Samen voor Oekraïne

De eerste gezamenlijke actie is “Brood voor Oekraine”. Doel is om zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen voor een bakkerijen in de Oekraïense steden Cherson, Charkov, Mikokaiv en Sloviansk. Voor deze steden zijn acht ovens geleverd om ter plaatse brood te kunnen bakken. Nu worden duizenden broden per dag vanuit Roemenië gebracht. Die transporten naar het oostelijk deel van Oekraïne hoeven niet meer als er ter plaatse gebakken kan worden. “Om 40.000 broden per maand te kunnen bakken is er voortdurend meel, olie, water en suiker nodig. De elektriciteit in de steden is ook geen zekerheid, dus zijn er generatoren nodig. Het vraagt om veel middelen om dit mogelijk te maken” stelt Schrik.

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.