Lokaal

Drukke agenda komende raadsvergadering

De komende raadsvergadering van aanstaande donderdag 31 januari 2019 belooft mogelijk een lange zit te gaan worden voor de Ridderkerkse raadsleden.

Met maar liefst elf agendapunten zou het komende donderdag zo maar eens een lange zit kunnen gaan worden voor de bezoekers van de komende raadsvergadering. Uiteraard ook voor de raadsleden en het college van B&W zelf. Aan het begin van de vergadering zal afscheid worden genomen van zittend raadslid Barbera Vlasblom – Liezenga van de partij 18Plus. Zij wordt in de raad opgevolgd door Fleur Stip, waardoor het percentage vrouwen in de raad op 20% blijft staan.

Interessant is ook om te constateren in de ‘Verantwoording Fractiegelden 2017’, dat de VVD het minste aanspraak heeft gemaakt op deze gelden. Ook PvdA en Partij 18Plus bleven ruim onder de duizend euro. Het CDA en ChristenUnie gaven het meest geld uit. Bijzonder is wel, dat alle partijen tezamen aardig sober zijn, want nog niet de helft van het wettelijke beschikbare bedrag is gedeclareerd.

Daarna zijn met name nog van belang de onderwerpen rondom het vaststellen van het bestemmingsplan Ridderkerk-Centrum Fase 2 in verband met de woningbouwplannen van Woonvisie en de benoeming van Marco Oosterwijk tot wethouder.  

De woningbouwplannen van Woonvisie in het Ridderkerkse centrum, waarbij het bestemmingsplan voor Fase 2 op tafel ligt bevat een sloop van 101 woningen, waarvoor maximaal 90 woningen terug zullen komen. Van deze 90 nieuwe woningen komen er maximaal 20% (oftewel 18 stuks) sociale huurwoningen terug en 80% als middeldure huurwoningen. De woningen zullen niet meer worden aangesloten op het gasnet en als ‘nul op de meter’ duurzaam gebouwd gaan worden.  

Het laatste agendapunt van de vergadering is de benoeming van Marco Oosterwijk (SGP) tot wethouder. Daarmee volgt hij Volbrecht Smit op in het Ridderkerkse college, die om persoonlijke redenen stopt. De 42-jarige Oosterwijk is voorzitter van de SGP-gemeenteraadsfractie in Krimpen aan den IJssel en zal niet naar Ridderkerk verhuizen. In de vorige raadsperiode was dit ook het geval met oud-wethouder Tineke Keuzenkamp, waar de huidige coalitiepartijen Partij 18Plus en Echt voor Ridderkerk op 14 april 2016 zelfs een hoofdelijke stemming lieten plaatsvinden en tegen stemden. 

De agenda is hier te vinden. Meekijken kan uiteraard ook via de service van de gemeente.