Lokaal

Druk oud en nieuw en bijzondere inzetten brandweer Ridderkerk

Emotioneel kenden de vrijwilligers van de brandweerpost Ridderkerk een zwaar jaar. Diverse reanimaties (44), waaronder een collega, ernstige ongevallen en branden zorgden ervoor dat het Team Collegiale Ondersteuning enkele malen naar Ridderkerk moest komen ter ondersteuning. Dit team helpt brandweermensen met het verwerken van traumatische ervaringen. Daarnaast was het voor de 35 medewerkers weer een jaar met een diversiteit aan inzetten wat werd afgesloten met een drukke oud en nieuw. 

Het aantal meldingen voor de post Ridderkerk was 361. Dat zijn er vier meer dan in 2021. Er zit de laatste drie jaar een lichte stijgende lijn in het aantal incidenten. Er waren vorig jaar ook incidenten die door omliggende korpsen werden afgehandeld. Zo kwamen de korpsen van Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Heerjansdam, Capelle aan den IJssel en Rotterdam 93 keer naar Ridderkerk. Daar tegenover staan 53 inzetten met voertuigen en personeel vanuit Ridderkerk. (Zie de website van de gemeente Ridderkerk Ridderkerk.nl/brandweer.) 

Jaarwisseling 2022/2023

De jaarwisseling begon voor de post al een dag eerder met een brandje in de hal van een flat (23.41 uur) aan de Koninginneweg waar de brievenbussen zijn opgeblazen, daarna een defecte brandmelder aan de Hortensiastraat (02.31 uur) en een reanimatiemelding op de Ridderhof (09.50 uur). De eerste melding van een buitenbrand was om 16.44 uur. Op de Rijksstraatweg werd echter niets aangetroffen waarna werd doorgereden naar de Langeweg waar afval in brand stond. 

Na 19.00 uur kregen de vrijwilligers die nacht nog 14 meldingen te verwerken. Hiervan enkele kleine buitenbrandjes maar ook drie flinke binnenbranden. Achter de woningen aan de Mr. Heemskerkstraat stonden rond 01.00 uur in de nieuwjaarsnacht enkele schuurtjes en een tuinhuisje in brand. Omdat het vrijkomende vliegvuur ook de flats bedreigde is opgeschaald naar middelbrand. Door snel handelen kon erger worden voorkomen.

Meester Heemskerkstraat


Rond twee uur moesten meerdere voertuigen naar de Kamerlingh Onnesstraat. Hier was in een kelderbox vuurwerkafval in brand geraakt. Ook hier moest snel worden opgetreden om erger te voorkomen. Na het blussen moest er worden geventileerd om de stank en rook uit de flat te verwijderen. Tegen half drie stond er aan de Juliana van Stolbergstraat brand op een zolder. Vermoedelijk is een vuurpijl in de afvoer van de CV terecht gekomen waardoor er brand ontstond. Buren hebben de brandweer gewaarschuwd en de bewoonster gewekt. Vervolgens heeft de brandweer de brand onder controle gekregen. Rond zes uur zag een voorbijganger op de Ringdijk dat er een schutting en schuur in brand stond bij een woning op de Benedenrijweg. Nadat de brandweer is gealarmeerd heeft hij met enige moeite de bewoners van de naast gelegen woning gewekt. Door de flinke brand werd ook de woning ernstig bedreigd. Ook hier moest snel worden ingezet om de woning te sparen. De bewoner is door de G.G.D. nagekeken, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.


Om 07.40 uur kwam de laatste melding van die nacht. Op de Torenmolen stond een Dixie in lichterlaaie. “Het was een drukke nacht” meldde Ton Dorchain, bevelvoerder op de eerste tankautospuit. “We kunnen terugkijken op een drukke nacht en hebben nergens last gehad van agressie tegen hulpverleners. Dit is helaas in het verleden wel eens anders geweest. Door snel te handelen is de schade relatief beperkt gebleven al zullen de gedupeerde daar uiteraard anders over denken”.   

Ridderkerk goed op dreef bij de World Police and Fire games

Een afvaardiging uit Ridderkerk was deze zomer bij de World Police and Fire games goed op dreef. Voor een groot publiek werd gestreden om de hoogste eer bij de Muster (Hose cart & Bucket brigade). Onder leiding van Sebastiaan Heyman streden, Bernard Oevermans, Maurice de Veth, Dennis van de Lagemaat, Joost Stok, Arjan den Besten en Robert van de Linden op de Binnen Rotte in Rotterdam op twee spel onderdelen. In de ochtend dienden de brandweermensen met een handkar en slangen een traject af te leggen waarna ook nog een straal water moest worden opgebouwd. Hier bleef de ploeg de collegae uit Madrid en Istanboel voor. ’s Middags moest de ploeg in rap tempo een ton met 200 liter water vullen. Hierbij diende eerst een trap te worden opgezet waarna met emmers een vat met 200 liter water te worden gevuld. Hier kwam de ploeg drie seconden te kort voor de hoofdprijs die nu naar het Turkse Istanboel ging. Maar met een tweede plek bleef de ploeg de concurrentie uit Spanje, Turkije en België voor. De leiding van de W.P.F.G. kon trots zijn op de afvaardiging uit Nederland (Ridderkerk) met de goede resultaten. Wethouder Henk van Os heeft de ploeg tijdens een oefenavond nog eens extra in het zonnetje gezet.


Open dag en nieuwe vrijwilligers

Ondanks de af en toe heftige buien is de Open Dag in september 2022 bij de brandweer een groot succes geworden. De schatting is dat er ongeveer 4000 mensen het terrein van de kazerne aan de Jhr. Van Karnebeekweg hebben bezocht. Een aantal bezoekers heeft aangegeven verder te willen praten of het voor hen iets is, een baan als vrijwilliger bij de brandweer. Uiteindelijk viel het resultaat iets tegen. Uit de diverse gesprekken zijn vooralsnog maar twee kandidaten naar voren gekomen. 

De organisatie kon terug kijken op een geslaagd evenement en heeft laten weten dat het wat hen betreft geen jaren hoeft te duren om opnieuw een open dag te organiseren. U kunt de brandweer binnen Ridderkerk volgen bij hun werkzaamheden. Voor een overzicht van de incidenten kunt u kijken op de website van de gemeente Ridderkerk: ridderkerk.nl/brandweer.

Meer weten over een functie bij de brandweer? Kijk dan op betrokkenvrijwilligers.nl.

Voor vragen of nadere informatie over het korps Ridderkerk kunt u contact opnemen met Hans Muntz, 06-53886051. 

Foto’s: Dennis van Wingerden