Lokaal

Ellen Kievit plaatst Zeeuwse knoop in Burgerwissellijst

Donderdag 9 maart 2023 plaatste Ellen Kievit de door haar ontworpen tulpenvaas met de naam ‘Zeeuwse Knoop’ in de Burgerwissellijst in Grand Café Burgerzaken aan het Koningsplein in Ridderkerk.

Ellen is heel creatief en heeft als hobby’s boetseren, tuinieren en lezen en heeft daarbij een eigen stijl ontwikkeld, waarbij zij haar inspiratie uit de natuur en van internet haalt.

Over haar Zeeuwse knoop vertelt zij: “Op dit moment zie je veel tulpenvazen. Ik dacht, ik ga er zelf een maken, zo verzin je dan verder hoe het moet gaan worden. De ‘Zeeuwse knoop’, ook wel ‘Zeeuws knopje’ of ‘Zeeuws knoopje’ genoemd, kwam ik tegen en dacht, dat is wat het moet gaan worden. Ik heb een bakblik op de kop kunnen tikken via marktplaats en zo ben ik aan de slag gegaan. De kleine knoopjes waren echte knoopjes, daar heb ik eerst malletjes van gips van gemaakt. De vaas is opgebouwd in delen; eerst heb ik plakken van de ‘Zeeuwse knoop’ gemaakt en daarna op een ronde plak vastgemaakt. Daarna heb ik een strook gemaakt en vastgezet tussen de twee plakken. De gaten boven en aan de zijkanten heb ik erin gesneden en verder opgebouwd. Na een paar weken drogen is het gebakken en geverfd.”

Ellen vervolgt: “De ‘Zeeuwse knoop’ is sinds de 18e eeuw onderdeel van de Zeeuwse klederdracht. Gemodelleerd naar de bloem ‘Astrantia of Sterrekruid’ in de volksmond ‘Zeeuws knoopje’. Zeeuwse knopen waren er in koper, zilver en goud. Hoe groter de knoop, hoe rijker de voorname drager. Later droegen de vrouwen hem ook als sieraad, bijvoorbeeld als mutsspeld of als broche. Iedere streek in Zeeland heeft zijn eigen versieringen aan de knoop toegevoegd. Nu wordt de ‘Zeeuwse knoop’ voor allerlei dingen gebruikt o.a. als cakeblik, tas, zeep en chocolade.”

“En nu als tulpenvaas. Grote en kleine knopen en knopjes heb ik hierbij gebruikt: dus rijk en arm”, besluit Ellen.

Foto’s: Erik Jonkman