Lokaal

Energiebesparingscampagne: bespaar geld of win prijzen

Er zijn diverse manieren om energie te besparen. Zo kun je je huis isoleren, zonnepanelen laten plaatsen of restwarmte gebruiken in je huis. Edo van Baars, beleidsmedewerker energietransitie van de BAR-gemeente, wil inwoners betrekken bij het proces van energietransitie en ze stimuleren om hun huis duurzamer te maken. 

“Waar het om gaat is energie opwekken en opslaan. Daarbij willen we woningen ook aardgas vrij maken, omdat we af moeten van de fossiele brandstoffen.” Hiermee bedoelt hij gas, olie, hout en steenkool.
Twee belangrijke peilers zijn warmte en elektriciteit. “Voor warmte kun je warmtepompen gebruiken en voor het opwekken van elektriciteit kun je denken aan zonnepanelen of windmolens.”

Restwarmte

Warmte maakt met 80% een groot deel uit van de energie in een huishouden, terwijl elektriciteit maar 20% is van het verbruik. “We zitten nu te kijken of we warmte kunnen halen uit de grond of uit het water. Of bij rioolzuiveringsinstallaties, afvalverbrandingscentrales en andere industrie die warmte produceert. Daar wordt nu niets mee gedaan. Zo kunnen we aardgas vervangen door restwarmte.”
De belangrijkste eerste stap is echter isoleren. “We moeten kijken hoe we de vraag beperken. Het meest duurzame is het niet gebruikte.”

Campagne

Om inwoners te stimuleren mee te denken, is Baars begonnen met een campagne energiebesparing en isolatie. “We proberen het zo simpel mogelijk te maken. Vanuit het rijk hebben we een subsidie gekregen om per huishouden negentig euro te besteden aan campagnes.”
Een voorbeeld van zo’n actie is de woonwijzer box. “Deze kun je samenstellen op de site van Woonwijzer. Als je vijf euro inlegt, krijg je negentig euro korting op bijvoorbeeld radiator folie, tochtstrips of LED-lampen.” Een advies expert consult hoort ook bij de mogelijkheden. “Deze kan langskomen, bellen of beeld bellen en adviseren wat je nog meer kunt doen om energie te besparen. Dit is een klein begin voor simpele maatregelen. Als je meer wilt doen, denk dan aan het isoleren van je dak, vloer of raam.”

Warmtebeeldcamera

Door het inschakelen van een energiecoach draag je ook bij aan minder werkeloosheid. “We gaan mensen opleiden tot energiecoach in de energiesector en isolatiebranche, want daar is nu veel werk in. Ze komen dan langs of vertellen je op afstand hoe je maatregelen toepast. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”
Wie meer met isolatie wilt, kan ook eerst op onderzoek uitgaan met een warmtebeeldcamera. “Dat is een camera die je aan je telefoon kan klippen en dan kan je door je huis gaan om te zien waar warmte lekt. Als het rood oplicht is het bijvoorbeeld oververhit en bij blauw licht komt ergens teveel kou doorheen.” De camera is te leen bij het uitgifte loket van de bibliotheek in Ridderkerk centrum.

Prijzen

De laatste actie betreft een bewoners spel voor inwoners in Bolnes-Noord. “Dat is een spel waarmee je online samen opdrachten doet waar je energie mee kunt besparen.” Voorbeelden zijn het checken van je pannen met magneten voor inductie of met een kaars langs kozijnen om te zien of het tocht. “Je kunt ook een test invullen om je woning online door te lichten over hoe goed geïsoleerd het is, wat je energielabel is en wat je kunt verbeteren.” Er zijn ook prijzen te winnen, zoals cadeaubonnen of de woonwijzer box. 
De reden dat het spel alleen in Bolnes te spelen is, is omdat ze daar het eerst van het gas af moeten. “Daar hoeven we niet van te schrikken, want dat gebeurt waarschijnlijk pas over tien jaar. De plannen duren twee jaar en daarna hebben we acht jaar om over te schakelen.” Van Baars wil mensen voorbereiden en ervoor zorgen dat ze in groepjes kunnen meepraten over het verhaal. “Besparen en isoleren is de eerste stap om van het gas af te gaan.”

Aanmelden

Aanmelden voor het spel kan via onzetoekomstisduurzaam.nl. Via de site van de gemeente kom je er ook terecht. Het spel speel je met zijn allen onder leiding van een captain. “Dat is iemand die daar woont en begaan is met thema. Wij doen er vanuit de gemeente ook aan mee. We hopen dat er een vervolg zal komen en dat mensen er een sport van maken om geld te besparen.”


Aardgas vrij

Van Baars hoopt in de toekomst ook een constructie te ontwerpen waarbij mensen worden ontzien in hun lasten. “Nu heb je nog dat je korting kan krijgen voor bijvoorbeeld isolatie of een zonneboiler. We zijn bezig met onderzoeken dat het gratis kan. Dat zou wel fijn zijn, want dan kun je ook gemakkelijker een lening afsluiten.”

De verwachting is dat de hele omgeving in 2050 aardgas vrij zal zijn. “Bij nieuwbouw is dat makkelijker, daar plaats je een warmtepomp. Een aantal wijken moet gebruik maken van een warmtenet.”

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site.