Naast de afvalcontainers geplaatst grof vuil leidt tot ergernis van omwonenden. Zij ervaren het als verpaupering van de buurt en vinden het onbegrijpelijk dat de troep zolang op straat kan blijven staan.
De Huurdersvereniging Prunusplantsoen in Ridderkerk-West kan erover meepraten. Bestuursleden moesten vijf weken lang bellen om de rommel naast de containers opgeruimd te krijgen. “Als je belt krijg je te horen dat er melding van wordt gedaan en dat het mogelijk nog dezelfde dag of anders de volgende dag wordt weggehaald. En dan weer bellen als het er na twee dagen nog staat. Ik heb dat meer dan tien keer gedaan, maar er gebeurde niks” vertelt secretaris Derus den Hartog.
Volgens voorzitter Theo Renzen was het tot voor kort goed geregeld met het snel opruimen van bijplaatsingen. “Alle jaren heeft het uitstekend gewerkt en werd binnen twee dagen de zaak in orde gemaakt. Sinds kort is dat bij de gemeente veranderd. Als je belt krijgt je alleen een telefoniste en de verantwoordelijke kunnen wij niet meer bereiken. Ook gaat in de nieuwe situatie eerst een BOA kijken of het nodig is om iets weg te halen. Alsof de mensen over niks zouden bellen” klinkt het kritisch.
Dat het heel lang kan duren heeft men aan het Prunusplantsoen ervaren. Op 17 december werd er een magnetron buiten gezet en al snel stond daar de complete verpakking van een grootbeeldtelevisie naast. “Als er eenmaal iets staat denken anderen dat ze hun afval er ook wel bij kunnen zetten. Dat hebben we nu ook weer kunnen zien. Daarom is het zaak dat er het snel mogelijk weg is” benadrukt Renzen.
Schriftelijke vragen
Het is een probleem dat op meer plekken in Ridderkerk wordt gezien. Het CDA zag er aanleiding in voor het stellen van schriftelijke vragen. “Het is een doorn in het oog van veel Ridderkerkers” aldus CDA-raadslid Victor Mijnders. Zijn fractie wil van het college weten welke acties zijn ondernomen om bijplaatsingen te voorkomen. Ook dringt de partij aan op gerichte actie bij zogenoemde ‘hotspots’, de plekken waar vaak afval naast de containers wordt gedumpt. Het CDA wil dat camerabewaking wordt overwogen om de daders op deze dumpplekken te kunnen achterhalen. Aan het college is gevraagd om de top vijf van hotspots aan te geven.
Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.