Lokaal

Ergernis over poep van ‘kamperende’ chauffeurs

Ton Wilschut is er klaar mee. Rondom zijn bedrijf aan de Handelsweg treft hij bijna dagelijks nieuw hopen poep aan, afkomstig van vrachtwagenchauffeurs.

Het pad tussen de Handelsweg en de Rijksstraatweg is een plek waar veel poep ligt. En ook aan de achterkant van het pand van Wilschut. “En wie ruimt dat op? Niet ik.”

Rijsoordse ondernemer weet dat ook collega-ondernemers aan de Handelsweg en rond de Greenery in Barendrecht hiermee worden geconfronteerd. Met borden worden vrachtwagenchauffeurs verwezen naar een parkeerplaats op Nieuw-Reijerwaard. Daar is plaats voor 55 trucks. Er staan toiletten die regelmatig worden schoongemaakt. Toch wordt er nog steeds in de Handelsweg geparkeerd.

“Er wordt door de gemeente niet gehandhaafd”, constateert Ton Wilschut. Hij meldt regelmatig bij de gemeente dat er weer ‘kampeerders’ in de straat staan. Maar de gemeente reageert niet, klaagt hij.

Intussen heeft Wilschut een heel archief opgebouwd aan foto’s. “Mijn telefoon staat er vol mee.” Hij laat er een poster van maken voor het gemeentehuis. “Dan kunnen ze er de hele dag naar kijken.”

“Ik betaal belasting en ons bedrijf zit sinds 1838 op Rijsoord. En dan behandelen ze je zo. Dit zijn problemen die in Nederland niet voor hoeven te komen.”

Reactie gemeente

De gemeente Ridderkerk is bekend met het probleem. “Het is erg vervelend dat ondernemers aan de Handelsweg opnieuw last hebben van poepende chauffeurs”, reageert een medewerker van de gemeente.

“In 2021 zijn naar aanleiding van meldingen van ondernemers verschillende acties ondernomen zoals de realisatie van een tijdelijke truckparking, bebording met waarschuwingen in meerdere talen en zijn er professionele verkeersregelaars ingezet die in de nacht de chauffeurs wegstuurden. De tijdelijke truckparking op het naastgelegen nieuwe bedrijventerrein wordt zeer goed gebruikt door chauffeurs en is met enige regelmaat vol. Dat zorgt wederom voor druk op de omliggende gebieden. Helaas gaat dit gepaard met overlast.”

Nieuwe parkeerplaats

Er wordt op Nieuw-Reijerwaard momenteel een permanente truckparking aangelegd inclusief sanitaire voorzieningen, die medio 2025 wordt opgeleverd. “Op deze parkeerplaats is er voldoende ruimte voor alle truckers, zodat elders parkeren (bijv. aan de Handelsweg) niet meer nodig is. In de tussentijd surveilleren de boa’s in de avond op deze locatie. Helaas is het erg lastig om truckers op ‘heterdaad’ te betrappen”, aldus de medewerker van de gemeente.

Ton Wilschut denkt dat de nieuwe parkeerplaats niets oplost, omdat buitenlande chauffeurs weinig geld hebben om hier gebruikt van te maken. Chauffeurs die bij hem spullen afleveren, kunnen gebruik maken van het toilet en andere voorzieningen in zijn pand. Hij kent andere ondernemers die dat niet meer toestaan, omdat de chauffeurs het toilet niet schoon achterlaten. Het gevolg is dat de chauffeurs koken en poepen in de buurt van de vrachtwagens.

Bij de gemeente Ridderkerk zijn de afgelopen periode geen nieuwe meldingen van overlast door chauffeurs binnengekomen. Maar naar aanleiding van de recente berichten wordt bekeken of er extra maatregelen getroffen kunnen worden.

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.