Even terug in de tijd met grote bus op buurtbus lijn 608

Het was maandagmorgen even terug in de tijd. Na exact 20 jaar reed er weer een grote bus tussen Ridderkerk, Rijsoord en Barendrecht. De tijden van West Nederland/Connexxion lijn 186 herleefde weer voor anderhalf uur.

Frieda de Korte moest de chauffeur wel even op de route helpen.

Vroeger kon je vanaf Ridderkerk via Rijsoord, Barendrecht, Heerjansdam, Smitshoek naar Rotterdam Zuidplein. Nadat de dienstregeling eind negentiger jaren al was uitgedund, kwam er in 2001 een einde aan deze verbinding. Rijsoord was verstoken van openbaar vervoer.

Op initiatief van raadslid Ad Los werd er een buurtbus opgezet tussen Rijsoord en Ridderkerk. De gemeente Ridderkerk, heeft samen met de RET en de Metropool Regio Rotterdam Den Haag, de lijn per 10 maart 2014 overgenomen. Inmiddels rijden er twee lijnen binnen Ridderkerk die Rijsoord verbinden met Ridderkerk en Barendrecht. 

  • Lijn 608, Ridderkerk West, Ridderkerk Centrum, Rijsoord, Barendrecht Station naar Barendrecht Centrum.
  • Lijn 609, Slikkerveer de Schans, Ridderkerk Centrum, Rijsoord naar Barendrecht Station.

Maandagmorgen moest één van de bussen kort naar de garage voor een geplande banden wissel. Gedurende anderhalf uur nam een grote bus de route van de kleine even over! De vrijwillige chauffeur ondersteunde de RET chauffeur op de route. “Het was even lastig, want deze bus kon niet op alle plaatsen komen, maar we hebben toch alle haltes kunnen aandoen. We konden ook niet over het station en moesten dus iets omrijden, maar we lieten de passagiers niet in de kou staan”, vertelde Frida de Korte na het avontuur met de grote bus. Ook passagiers wisten niet wat ze overkwam toen er een grote bus voorreed in plaats van het gewone 8 persoonsbusje. Enkele inwoners van Rijsoord dachten dat oude tijden herleefde en er weer zoveel passagiers waren dat een grote bus nodig is. Voorlopig is dit niet nodig, maar de buurtbussen voorzien in een behoefte en vervoeren in deze Corona tijd zo rond de 1000 passagiers per maand.

Zie voor routes en tijden van de lijnen 608 en 609; ret.nl