Expositie litho’s van Poen de Wijs & Friends

Zondag 16 februari 2020 opende Martin Impelmans en Meg de Hartog een expositie met Litho’s gemaakt door Poen de Wijs en vrienden en oud leerlingen van Poen.

Poen de Wijs werd geboren in Nijmegen op 23 januari 1948. Op de leeftijd van 18 jaar ging hij studeren aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag, waar hij 5 jaar later afstudeerde. Poen beheerste vele schilderstechnieken,, waarmee hij aquarellen, olieverfschilderijen, acrylschilderijen en litho’s maakte. Voor zijn litho’s maakte hij gebruik van de steendruk techniek, waarbij zijn litho’s in een gelimiteerde genummerde oplage werden uitgebracht. 

Poen de Wijs was getrouwd met Marion van Nieuwpoort. Marion maakt litho’s, waarin beweging van de afgebeelde persoon centraal staat. Ook heeft zij samen met Poen litho’s gemaakt. Poen heeft aan veel kunstenaars lesgegeven. Poen was internationaal bekend en heeft geëxposeerd in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Amerika, Kenia, Indonesië en Nederland.

Op 26 augustus 2014 overleed Poen aan een ernstige ziekte op een leeftijd van 66 jaar. 

De expositie is tijdens de openingstijd tot en met 15 maart te zien in Studio Imspa aan de Scheepmakerstraat 23 te Ridderkerk. 

Door Erik Jonkman