Lokaal

Extra zakgeld voor Jonathan 

Het was maar een kleine groep mensen die op zaterdag 3 juni 2023 de wijk in ging om afval te prikken tijdens de maandelijkse zwerfvuilactie in Bolnes. Tien mensen, waaronder drie kinderen hadden zich aangemeld in het Bolwerk. Veel vaste vrijwilligers zijn wellicht al op vakantie of een dagje weg. Begrijpelijk, het is stralend weer.  

“Het was best schoon”, meldt een deelnemer bij terugkomst in het Bolwerk. Een constatering die wordt bevestigd door de kleine hoeveelheid zakken die in de verzamelbak werd gegooid. Een ander meldt de vondst van twee zware zakken met afval aan de Kievitsweg. Die zouden er al geruime tijd staan. Ze zijn te zwaar om met de Bolmobiel op te pikken. “Dat melden we aan bij de gemeente”, belooft Toon Huizer, die elke maand de vuilniszakken uitdeelt aan de prikkers. 

Statiegeld

Jonathan, een van de drie kinderen die met hun ouders zijn meegekomen, keert enthousiast terug in het Bolwerk. In zijn handen een plastic tas waarin hij flink wat plastic flesjes en blikjes heeft verzameld. “Er zit staatsiegeld op, die mag ik gaan inleveren”, vertelt hij. “Ik heb er opgeraapt maar ook uit de prullenbakken gehaald”. Het levert hem wat extra zakgeld op.

Doneerringen

Veel mensen vinden het gewoon te veel moeite om hun lege flesje of blikje in een prullenbak te gooien of mee naar huis te nemen. Dat ze er statiegeld voor hebben betaald en dat weer terug kunnen krijgen bij inleveren boeit hen niet. In verschillende Nederlandse gemeenten is men inmiddels een proef begonnen met zogenaamde statiegeldrekjes of ‘doneerringen’ die aan of rond een openbare prullenbak kunnen worden bevestigd. Daarin kunnen blikjes en flesjes worden geplaatst. Passanten die het wel nuttig vinden om het statiegeld te innen mogen die daar dan uithalen en meenemen. Dat kan wellicht voorkomen dat mensen de prullenbak overhoop halen om het statiegeld er uit te vissen, want dat levert ook weer troep op. Maar het kan er ook toe bijdragen dat er minder van dit afval in het milieu terecht komt. Of een dergelijke proef ook in Ridderkerk gaat plaatsvinden is niet bekend. De gemeentelijke website meldt hier nog niets over.