Lokaal

Facet naar School- en Capitulatie Museum Rijsoord

Op woensdag 15 november 2023 is de groep Kleine Uitjes van Facet met het busje naar het School- en Capitulatie Museum in Rijsoord geweest. We werden om 10:30 uur vriendelijk ontvangen door de vrijwilligers van het museum, Ad Los, Monique Ubaghs en Marcel v.d. Walle stonden al klaar voor een gastvrij ontvangst met een heerlijk kopje koffie met een gebakje.

Na een kort woord van welkom door de voormalige eigenaar Ad Los nam Marcel de rondleider ons mee naar een oud ingerichte schoolklas. We moesten plaatsnemen in een oude schoolbank. We keken onze ogen uit van alle oude attributen die vroeger in de klas gebruikt werden, zoals de inktpot, de inktfles, puntenslijpers, landkaart, telraam en wandplaten. Te veel om op te noemen! We werden direct overhoord door Marcel of we het rekenen en het ontleden nog onder de knie hadden. Gelukkig mochten we elkaar helpen, zodat niemand bleef zitten.

Daarna door naar een ander lokaal waar de Capitulatie van Nederland op 15 mei 1940 werd getekend. Generaal Winkelman was verantwoordelijk voor de ondertekening namens het Nederlandse Leger. De Duitse officieren waren gelegerd in het voormalige Wapen van Rijsoord pand en vonden het schoolgebouw een uitstekende plaats om de capitulatie te tekenen. Ad vertelde een indringend verhaal over het bombardement van Rotterdam waar we later ook de film over te zien kregen. Na een vriendelijk afscheid van de vrijwilligers van het museum gingen we richting Tantje Sjaar in Rotterdam-Charlois voor de lunch.

Na de lunch was het tijd voor een rondje Rotterdam. De eerste stop was bij de ingang van de Fiets Maastunnel. Waarbij we een mooi uitzicht hadden op de Maas met moderne gebouwen en bootjes.  Na deze stop door via de Maastunnel naar het Depot van het Boymans van Beuningen. In de wandelgangen De Pot genoemd. Om in de sfeer van de Tweede Wereldoorlog te blijven hebben we een kijkje genomen bij het Razzia Monument op de Veerkade in Rotterdam vlakbij de Ballentent. Dit monument was kort daarvoor onthuld door burgemeester Ahmed Aboutaleb, de beeldhouwer en een aantal nabestaanden van de 52.000 mannen van Rotterdam en Schiedam, die te werk werden gesteld in Duitsland. Na afloop van dit bezoek nog een rondje Noordereiland waar één van onze gasten had gewoond.

Terug naar Ridderkerk voor het gebruikelijke ijsje. Het was weer gezellig met elkaar; op naar het  volgende uitje!

Geschreven door Hans Groot, vrijwilliger van de Kleinschalige Uitstapjes


Hierbovenaan de foto van de schoolklas in het Schoolmuseum.

N.B. deze activiteit is speciaal bedoeld voor mensen die extra begeleiding nodig hebben. Juist mensen die niet mee kunnen met de reguliere activiteiten en uitjes wordt de mogelijkheid geboden om toch eens uit huis te komen en anderen te ontmoeten.

Heeft u interesse of wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact op met Jacqueline Revier via 0180 – 432 350 of stuur een e-mail naar jacqueline.revier@facetridderkerk.nl. We kunnen u dan op de deelnemerslijst zetten, zodat u af en toe gebeld kan worden door één van onze vrijwilligers met de vraag of u mee wilt.