Lokaal

Fairtrade is nu harder nodig dan ooit

Van 24 oktober tot en met 1 november 2020 is het Fairtrade Week. Bedrijven, winkels en gemeenten brengen eerlijke handel extra onder de aandacht. In deze onzekere tijd is dit belangrijker dan ooit. Boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden worden hard geraakt door het coronavirus. 

Fairtrade Gemeente vraagt aandacht voor het thema ‘Fair Fashion’, om jongeren bewust te maken van de impact van hun kledingkeuze op mens en milieu. Veel kleding wordt gekocht bij ‘fast-fashion ketens’ en massaal geproduceerd in derdewereldlanden. De arbeidsomstandigheden in de fabrieken waren al mensonterend. Covid-19 heeft deze situatie verergerd. 

Impact

Toen het virus begin 2020 de wereld stillegde, bleven winkels met voorraden zitten en annuleerden bestellingen. Internationale ketens weigerden zelfs te betalen voor verricht werk. Kledingarbeiders zijn de dupe. Voor hen betekent het: geen werk, geen salaris. Het overschot treft ook het milieu. De meeste kleding zal worden verbrand. Verduurzaam uw garderobe door vaker een kledingstuk te kiezen dat op een eerlijke, duurzame manier voor mens en milieu is geproduceerd. 

Winactie

Het boek ‘A sustainable wardrobe’ is te winnen: bomvol praktische tips en inspiratie om uw garderobe te verduurzamen. Hoe u bewuster kunt kopen en een (capsule)garderobe kunt creëren die bij u past. Like en/of volg Fairtrade Gemeente op Facebook en Instagram. Tag uzelf, vriend(in), collega of wie dan ook. De winnaar wordt dinsdag 3 november bekend. 

Adressen

 U kunt Fairtrade-producten onder andere kopen bij Wereldwinkel Ridderkerk en uw supermarkt. Kijk voor adressen op fairtradegemeenten.nl/ridderkerk. Als deelnemer aanmelden of heeft u ideeën? Mail naar Frans de Graaff: f.d.graaff@ridderkerk.nl.

Foto: Gemeente Ridderkerk