Feestelijk welkom voor nieuwe Nederlanders

Het was feest in de trouwzaal van het gemeentehuis, vorige week dinsdag 24 mei 2022. Voor het eerst sinds de coronacrisis was er weer een ‘traditionele’ naturalisatieceremonie, zonder beperkingen.

Dinsdag verwelkomde burgemeester Anny Attema de inwoners die het afgelopen jaar Nederlander zijn geworden. Zij legden tegenover de burgemeester de ‘verklaring van verbondenheid’ af, door het zweren van de eed of het uitspreken van de belofte. 

Het ging om mensen afkomstig uit Servië, Afghanistan, Syrië, Mongolië, Marokko, Iran, Angola en Kaapverdië. De naturalisatieceremonie is het laatste onderdeel om de Nederlandse nationaliteit te krijgen. De gemeente organiseert deze ceremonie. Het is een plechtige bijeenkomst. 

In een korte toespraak ging burgemeester Attema in op de betekenis van de Nederlandse nationaliteit. Door hun naturalisatie laten deze nieuwe Nederlanders zien dat zij verbonden zijn met de Nederlandse maatschappij, en de rechten en plichten die daar bij horen.

De burgemeester vertelde ook dat we maar één soort Nederlandse nationaliteit kennen: “Het maakt helemaal niet uit hoe u Nederlander bent geworden. De Nederlandse nationaliteit van een geboren en getogen Nederlander is niet van meer waarde dan de Nederlandse nationaliteit van iemand die door naturalisatie of optie Nederlander is geworden.’’

De ceremonie werd afgesloten met de uitreiking van een document waarop staat dat de betrokkene het Nederlanderschap heeft verkregen. Ook waren er bloemen voor alle nieuwe Nederlanders.

Foto: Gemeente Ridderkerk